Отидете към основна версия

1 240 23

Бенямин Нетаняху заявил на САЩ, че няма да позволи в Газа да има Палестинска автономия

  • израел-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • сащ-
  • палестинска автономия-
  • газа-
  • западен бряг

САЩ и палестинската власт все още не са коментирали изявленията на Нетаняху

Снимкa: Shutterstock

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще изключи палестинската автономия от управлението на Ивицита Газа, противно на заявеното желание на САЩ. Това заявиха израелските медии във вторник, предаде Андолската агенция.

Нетаняху наскоро е казал на САЩ, че няма да има палестински власти в Газа след войната, съобщи израелското радио Кан. Министър-председателят на Израел отхвърля всяко управление на палестинската групировка „Хамас“, която управляваше Газа от 2007 г., докато през това време Западният бряг е под контрола на палестинските власти.

Според радио Кан Нетаняху е заявил на закрито заседание на своята партия "Ликуд", че се противопоставя на контрола на палестинската власт над ивицата Газа след войната и е информирал Вашингтон, цитирана от News.bg.

САЩ и палестинската власт все още не са коментирали изявленията на Нетаняху.

Изявленията на Нетаняху противоречат на обявената позиция на САЩ, които на няколко пъти подчертаха, че трябва да има палестински орган или правителство в Газа в следвоенния период.

Палестинската власт също заяви, че е готова да се върне в Газа съгласно всеобхватен политически план, който включва единство между Западния бряг, Газа и окупирания Източен Йерусалим.

Израел поднови военната си офанзива в ивицата Газа на 1 декември след края на едноседмичната хуманитарна пауза с палестинската групировка Хамас.

Най-малко 15 899 палестинци бяха убити и повече от 42 000 бяха ранени при безмилостни въздушни и наземни атаки срещу анклава от 7 октомври след трансграничната атака на Хамас.

Броят на израелските жертви при атаката на Хамас възлиза на 1200 според официалните данни.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.

Свързани новини