Отидете към основна версия

7 493 85

Републиканците поставиха ултиматум на Байдън, бъдещето на Украйна е заложено на карта

  • украйна-
  • майк джонсън-
  • сащ-
  • русия-
  • война-
  • републиканска партия-
  • джо байдън-
  • ултиматум

Републиканската партия все по-често пита защо парите от бюджета се харчат за Украйна, а не за спиране на нелегалната миграция към САЩ

Снимка: БГНЕС/ EPA

Председателят на Камарата на представителите в САЩ Майк Джонсън е поставил ултиматум на президента Джо Байдън, свързан с помощта за Украйна, предаде Fox News.

Републиканецът е посочил в писмо до Белия дом, че няма да има допълнително финансиране за Украйна, ако преди това не бъдат направени обширни реформи в имиграционната система на САЩ. Това означава, че изходът на войната в Украйна зависи от политиката на Байдън спрямо мигрантите и американската южна граница.

Байдън и демократите настояваха от месеци да осигурят допълнително финансиране за военните усилия на Украйна на фона на намаляващата републиканска подкрепа по въпроса. Тъй като имиграцията е разделящ двете партии въпрос за Конгреса, декларацията на Джонсън е голям удар върху перспективата за по-нататъшна помощ на Киев.

В писмото на Джонсън се казва, че помощта за Украйна „зависи от приемането на трансформиращи промени в законите за сигурност на границите на нашата нация“. Смята се, че САЩ ще изчерпят финансирането за помощ за Украйна до края на 2023 г.

„За американския народ този въпрос е много важен, както и за мен. Имаме неща, които можем и трябва да правим по целия свят, но първо трябва да се погрижим за собствената си къща“, каза Джонсън през ноември, когато обяви за първи път плановете финансирането на Украйна и мигрантския въпрос да бъдат вкарани в един законопроект. „Докато границата ни е широко отворена, ние сме отворени за големи заплахи. И отново, въпрос на принцип е, че ако ще се грижим за граница в Украйна, трябва да се грижим за Америка също. И мисля, че има двупартийна подкрепа за тази идея", каза републиканецът.

Украинските сили постигнаха малък успех и в продължилата месеци контраофанзива срещу Русия. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че светът трябва "да бъде подготвен за лоши новини" от Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 67 гласа.

Свързани новини