Last news in Fakti

26 Декември, 2023 19:23 5 148 44

Джо Байдън: възрастта не е единственият му проблем

  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • одобрение-
  • президент-
  • възраст

Кризи, войни, климатични промени: президентът на САЩ Джо Байдън всъщност не се справя зле с управлението

Джо Байдън: възрастта не е единственият му проблем - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Все по-рядко се случва на американския президент Джо Байдън да излезе пред поддръжници, които да го аплодират. През ноември обаче той беше аплодиран ентусиазирано, пише АРД. "Баща ми ми казваше: Джоуи, работата е много повече от заплата, която получаваш в края на месеца. Тя е достойнство, уважение, мястото ти в обществото”, каза Байдън пред работници от фабрика за авточасти в щата Илиноис.

Добри икономически показатели, лоши резултати

За едно от най-големите си постижения Байдън смята откриването на хиляди работни места. Той прокара и законодателство за модернизиране на инфраструктурата и за по-активна защита на климата, отбелязва още германското издание. Последните показатеи за икономиката са добри: нивото на безработицата е ниско, а инфлацията намалява.

Въпреки всичко това рейтингът на Байдън не е добър. Причината е, че хората продължават да сравняват днешните цени с тези преди пандемията, обяснява социологът Дейвид Шулц пред АРД. Според него средностатистическият американец отчита само факта, че цените днес са по-високи от преди три месеца. И най-вече - по-високи, отколкото при Тръмп.

По-високите цени веднага се превръщат във вина на настоящия президент, смята Шулц. Според социолога по-големият проблем обаче е, че много американци споделят, че мислят, че страната се развива по неправилен начин.

Проблемът с възрастта

Един сериозен проблем си остава на дневен ред за Байдън - възрастта му. "Мисля, че е твърде стар”, казва 22-годишен минувач, който е гласувал за него на изборите през 2020, но най-вече, за да не подкрепи Тръмп. "Байдън си има своите добри моменти, но ми се иска да бъде някой по-млад”, обяснява студентът, цитиран от АРД.

Социологът Шулц обръща внимание на факта, че Доналд Тръмп е едва четири години по-млад от Байдън, но пък изглежда много по-свеж. Байдън винаги е имал проблем със заекването и никога не е бил добър оратор, но сега изглежда и все по-разфокусиран. "Той вече не излъчва лидерството, което мнозина очакват от президента на САЩ. Хората просто нямат усещането, че той държи нещата под контрол”, казва Шулц пред АРД.

Много от американците всъщност гледаха на Байдън като на междинен президент за един мандат. Сега обаче има две големи войни и това са ситуации, които той не успява да контролира, казва социологът.

Байдън може да спечели одобрение през 2024

Политоложката Юлия Азари гледа на Байдън много по-позитивно. Щом започне кампанията, той може да привлече мнозина на своя страна, смята Азари, която е преподавателка в Университета Маркет в щата Уисконсин. "Като настоящ президент той ще има много възможности по време на кампанията да демонстрира постиженията си. Освен това може и да се справи с Тръмп, както го направи и през 2020”.

Фактът, че Тръмп води пред опонентите си от Републиканската партия, се ограничава само до самата партия, но не е валидно за всички американци, смята Азари. Според нея Байдън може да си послужи с важните за демократите въпроси като правото на аборт. "Този казус беше по-важен на междинните избори през 2022 и на местните референдуми, отколкото си представяхме. Има мнозинство в подкрепа на правото на аборт и от двете партии”, казва още политоложката пред АРД.

"Най-добрият президент в живота ми”

Много американци подкрепят Байдън - включително млади хора. Една от причините за това е, че президентът лобира за по-стриктни закони за притежанието на оръжие. "Засега той е най-добрият президент в живота ми. Той се бори за моето поколение”, казва млад гласоподавател, чието училище е станало жертва на масова стрелба преди години.

Студент, който за пръв път ще гласува през 2024 година, добавя, че ситуацията в Америка сега се свежда до избор на по-малкото зло. "А Байдън навярно ще бъде по-малкото зло”, казва студентът пред АРД.

Самият Байдън се опитва да не показва това, че е разочарован от лошия си рейтинг. При посещението във фабрика за авточасти в Илионис той отново се обърна към хората с обичайния призив, с който завършва всички свои речи - да работят, за да обединяват Съединените щати, а не да ги разделят.

Автор: Ралф Борхард (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    6 65 Отговор
    оставете го да се наспи човека! да идва Килърито , и да приключваме с джуджаци и Масковски циркове

    Коментиран от #12, #16, #25, #42

  • 2 идиотия е да се твърди

    75 5 Отговор
    за доказано болен човек,че е бил и се справял добре.
  • 3 стоян георгиев

    83 6 Отговор
    Проблема му е, че е луд шизофреник който реши, че може да победи Русия
  • 4 Джо Банана

    77 4 Отговор
    Тръмп беше "твърде стар" за президент, затова избраха млад и енергичен президент от демократическата партия.
  • 5 Тц тц тц

    62 2 Отговор
    Бъзикате ли се с тази статия?Хахаха Бай Дрън се ръкува с призраци,а това не е характерно за страдащите от деменция.Обаче за наркоманите е нормално.Бори деменцията с кока.Когато намериха в Белия дом кока и го попита един журналист дали е негова този не отрече,а се усмихна.
  • 6 DW - Пропаганден машинен

    56 1 Отговор
    Бай Дъмп храни всички джендърмедии на хранилката и не очаквайте точно те да пишат нещо лошо за него нищо, че зад най-големите световни злини през последните няколко години наднича точно злата му мyтpa!
  • 7 смешно и обидно е

    58 4 Отговор
    е държава с претенция за велика ,да се управлява от жив труп.
  • 8 Турчин

    35 1 Отговор
    Бунак е човекът. Този път говори сам и прегръща нищото.

  • 9 Летописец

    42 4 Отговор
    Щом радиоуправляемият дъртофелник БайДън плюе срещу Русия , значи е добър за кукловодите от ЦиРейУ . Има малък проблем , че със синковеца му го хванаха за търговия с влияние докато е бил вице ...няма значение .
  • 10 Фалиралите

    39 2 Отговор
    Дойче веле имаше респект преди,сега и тя стана една краварска лаладжийка.Да си дойдем на думата за Байдън,той човека не решава нищо,има си сенат,има си цру,има си държава в държава които решават глобалните промени на света,по точно пирати които грабят.
  • 11 Естествено че не е възрастта

    38 2 Отговор
    а .......срещите с духове.
    След всяка такава среща прави няколко кълба стълбата на air force от радост.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Инграм

    2 22 Отговор
    Щеше да е най лошият избор ако негов опонент не беше Тръмп.Няма как президент на Сащ още по малкото републиканец да е приятел на Русия.Та това е подигравка
  • 15 Бесен-_ Язовец

    27 2 Отговор
    Тоя вече се нпик@ва в гащите и през деня отдвана не е само нощем.
  • 16 Мето с големата паламарка съм

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Идвам да те приключа, образно казано.

    Коментиран от #24

  • 17 пешо

    26 2 Отговор
    ходещ некролог
  • 18 звучи като повечето избиратели тук

    16 2 Отговор
    който е гласувал за тиквата или кирото на последните избори, но най-вече, за да не подкрепи Нинова или Коцето
  • 19 пенционера

    24 0 Отговор
    взел дал.Свършил е курса отдавна,вързали са му конците на смешната марионетка.
  • 20 Урюрвкос

    13 3 Отговор
    в рода на Джо Байдън украинците намерили кръв на киевски князе и дори част от ДНК на рюриковите
  • 21 бай Даньо

    12 1 Отговор
    Няма спор Байдън е по малкото зло но е достатъчно зло за да не гласуваме за него па квото ще да става ...

    Коментиран от #44

  • 22 ганев

    13 0 Отговор
    ..А ДАНО СИ НАПРАВИ....ЧОВЕЩИНАТА....ДА ВЗЕМЕ..ДА .....ХВЪРЛИ.........ВИЕ ЗНАЕТЕ
  • 23 ...

    17 2 Отговор
    Ти или Вие живяли ли сте при ссср да плюете. Имаше диктатура, но имаше ред, нямаше войни, а който е имал родители дошли на тези земи, може да разсъждава. Образование на ниво. Здравеопазване също. Доволни са днес децата на комунистите и внуците им. Бащите им без образование бяха в София по живково началници на системата в противопожарна охрана, изучиха си децата, сега са милионери милиардери, да, за тях стана Ок, някои, но болшинството се е свил като охлюв и все чака някоя по хубава заплата, а не да се гърчи по цял ден за някоя стотинка. За Америка, болшинството, които заминаха, родителите им крадоха по живково, не всички, за тия, които заминаха 1989 със зелена карта и карат тирове по Америка. Монетата има две страни. Една млада с две деца от езиковата, с 2 висше по живково завърлила, замина за САЩ и гледаше на кюрд майка му, но той имал над 30 къщи. Върна се, взе едното дете от езикова след завършване и с думите, дано да е умряла старицата, ако се оплачи на сина си ще ме изгони. Кое ну е хубаво. Избягаха от зор, от Харманли е жената. Без думи. Всеки сам да мисли и решават

    Коментиран от #26

  • 24 ганев

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мето с големата паламарка съм":

    МЕТОО....НЕ СИ ХАБИ ПАЛАМАРКАТА....ТУЙ мишле Е ОТ ИНКУБАТОР.....ПЪК ИСКА ДА Е КОТКА
  • 25 българин

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    педи мозъка ти е като на цървул
  • 26 Аз искам да ме експлоатират ден и нощ

    2 7 Отговор

    До коментар #23 от "...":

    Но за пари искам 1000 долара на ден готов съм да дам всичко за тези пари в дългосрочен план и искам да умра като правя пари...не ми разпровяй това онова така съм си решил живжта пред мен е чист нямам жено деца за да не ми пречат искам да правя много пари просто за спорта без да ги харча а само инвестирам и така си разбирам живота

    Коментиран от #34, #36, #39

  • 27 Подбудителят

    10 1 Отговор
    Организаторът на ТСВ трябва да се яви пред създателя си преди да я запали. Иначе всички ще го изпреварим.
  • 28 БоДжайдън

    16 0 Отговор
    Хахахаха, много е жалко да защитаваш брутална тъпота и малоумна деменция. "Най-добрият президент".....

    Коментиран от #31

  • 29 Бай Иван - Циганина

    14 1 Отговор
    Вярно е, че не се справя зле. Справя се катастрофално.
  • 30 рузките

    3 8 Отговор
    нацисти се присмиваха и на Рейгън, но накрая гризнаха дръвцето.
  • 31 Дименция

    1 6 Отговор

    До коментар #28 от "БоДжайдън":

    е подкрепата за варварска русия.
  • 32 007

    13 0 Отговор
    Всеки долар, грам ко к ин на сина му спечелени от Укра са стотици трупове. Да им е сладко на двамата Байдурци! Успя да зомбира света, заслужено заради многото неспособни лидери.
  • 33 Артилерист

    17 0 Отговор
    Най-лошото на Байдън е, че е прикрит краен военолюбец. Още като обикновен щатски депутат той е лобирал активно за започване на войната в Ирак. Виктория Нюланд без да иска призна, че Байдън е бил главния организатор на кървавия майдански преврат. Нюланд е била оперативен ръководител на тази завера и заяви, че редовно му е докладвала-Байдън е вицепрезидент- за хода на преврата. След "успеха" на превратаджиите Нюланд им занесе бисквитки за почерпка. Когато се казва, че американците са злото на планетата се има предвид, че ТЕ НЕПРЕМЕННО имат участие във всички войни, цветни революции, смяна на лидери и правителства, заговори, преврати и тн., ВКЛЮЧИТЕЛНО И НАРЕЖДАНЕТО ИМ ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ЮЖЕН ПОТОК И АЕЦ БЕЛЕНЕ-НАЙ-ИЗГОДНИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ПРОЕКТИ. Това са събития и факти, които се случиха и сбъдват пред очите ни...
  • 34 ганев

    12 0 Отговор

    До коментар #26 от "Аз искам да ме експлоатират ден и нощ":

    БРАВО..ЗАПОВЯДАЙ ПРИ НАС В ЩАТИТЕ....ТЪРСИМ ТОАЛЕТ МАЙСТОРИ...ЧИСТАЧИ....И МИЯЧИ НА ЧИНИЙ......МНОГО ДЕФИЦИТНА ПРОФЕСИЯ.....ДАЖЕ И АФРОАМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ЩАТ

    Коментиран от #38

  • 35 Турчин

    0 5 Отговор
    Някой знае ли колко беше населението на Ирак по времето на Саддам когато САЩ избиха 2 милиона цивилни Иракчани? Бяха 23 милиона. Днес знаете ли колко е населението на Ирак? 52 милиона. Поздрав с един иракски евроатлантически видеоклип.

  • 36 ганев

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Аз искам да ме експлоатират ден и нощ":

    АААА....ВЗЕМИ СЕ ЗАПИШИ ..ЗА РОБОТ.....ТЕ НЕ ЯДАТ НЕ ДАВАТ ПАРИ ..ЗА ЯДЕНЕ...НЕ ЧЕРПЯТ ПРИЯТЕЛИ..ИЗЛИШНИ РАЗХОДИ.....НЕ РАЖДАТ.....2000лв.....НЕ ПРАВЯТ ИНСУЛТИ....ЩОТО НЯМАТ МОЗЪК......НЯМАТ ИНФАРТИ...ЩОТО НЯМАТ..............И ИИ....САМО ПАЧКИ..ПАЧКИ....А КАКВИ ПАЧКИ...ТЕ ПАРИТЕ ГИ ЗАБРАНИХА 2026..ЕЕЕЕЕЕЕ ПЛАСМАСОВИ КАРТИ
  • 37 Макробиолог

    6 0 Отговор
    Инфлацията удари тавана,емигрантите и бездомници на всеки ъгъл,особено в либерастките щати,работа има ,но пари покриващи разходите не,пътищата --разбити,но Байдън и Со е убав?Някои помним последните години на СССР,не можеха да намерят някой по млад за генерален секретар,сега с ДП е същото.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 БанкерЪ

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Аз искам да ме експлоатират ден и нощ":

    Ми бачкай бе, кой те спира? Прави пари, трупай пачки на воля! Но не забравяй, че ковчегът джобове няма - а катафалката няма ремарке!
  • 40 сан себестиян

    5 1 Отговор
    О Джо ти си велик и то най великият Президент на тая приказна ,страна мечта Джо. Надмина всички , даже бащата на нациите . Ти Джо си енергичен вечно бягащ, тичащ ти Джо си решителен веднага реагираш и със замах решаваш проблемите . Джо ти си най- достояния кандидат за Президент . Не 1 един не два даже 3 - мандата можеш да изкараш и да направиш Америка велика Джо. Само трябва да помолим Господа Джо да не те прибира при себе си защото и той има нужда такива като теб а Америка има повече нужда от теб Джо. Понякога падаш или заспиваш или забравяш Джо това са дребни неща които не трябва да забележим или да говорим за тях. Даже Путин няма смелостта да нападне нито Америка нито съюзниците ти-- Джо защото се страхува Джо от теб. Знае веднага ще реагираш и ще раз блокираш кодовете на МБР и ще удариш Русия. Джо докато си Президент на тая велика и приказна страна никой няма да има смел оста да я нападне или не изпълни нейното разпореждана . Джо пожелавам ти много здраве и ще помоля Господ и ще се моля да не те прибере при себе си безспорно Американският народ ще направи прaвилният избор - като избере теб Джо.
  • 41 ганев

    1 0 Отговор
    ООО..38...ПАК СИ СЕ ИЗЛОЖИЛ.....САМОПОЧИСТИЛ СИ СЕ
  • 42 Аларих

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Еврейски $емит$ки м@нго,за тебе има ли нещо друго важно в проваления ти животец освен денонощно тука да драскаш анти руска кашерна пропаганда
  • 43 След година

    2 1 Отговор
    Американците ще гледат сериала
    БАЙ БАЙ БАЙДЪН
  • 44 Гринго

    0 5 Отговор

    До коментар #21 от "бай Даньо":

    Напротив! Ако републиканците излъчат за кандидат Тръмп, пак ще гласувам за Байдън!