Отидете към основна версия

2 027 57

Зеленски няма да уволни Залужни

  • украйна-
  • русия-
  • зсу-
  • валерий залужни-
  • михайло подоляк-
  • володимир зеленски

Американски издания твърдят, че има скандал между двамата лидери

Снимка: БГНЕС/ EPA

Според изявление на Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария в Киев, няма основание да се обсъжда отстраняването на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни.

Той направи този коментар в реакция на редица статии в американския печат относно политическите скандали в Киев. Според изданието, президентът на Украйна, Володимир Зеленски, общува с определени командири на ЗСУ, заобикаляйки Залужни.

Подоляк подчерта, че няма противоречие, тъй като президентът е върховен главнокомандващ, а генералът Залужни изпълнява ролята на изпълнителен директор, отговарящ за военните операции. Той добави, че идеята за конфликт, особено на политическа основа, е безсмислена. Подоляк изрази убеждението си, че партньорите вероятно ще бъдат изненадани от твърденията за конфликт във военното ръководство в Киев.

Статията на The Economist посочва, че въпреки тежката реалност на военните действия, политическата обстановка в Киев се напряга, а Зеленски вижда Залужни като конкурент. Според информация от източници на "Украинска правда“, президентът общува с определени командири на ЗСУ, което затруднява командването на цялата армия от страна на Залужни.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: