Отидете към основна версия

5 177 75

Украински офицер обвини НАТО за провала на контраофанзивата

  • украйна-
  • русия-
  • тарас березовец-
  • контраофанзива-
  • война-
  • нато

Украйна не получи нужните оръжия, за да спечели тази война

Снимка: Командування Об'єднаних Сил ЗС України

Офицерът от ЗСУ Тарас Березовец коментира голяма статия на The Washington Post относно грешните изчисления в настъплението на украинските сили за отбрана. По-специално авторите цитираха конкретни числа, които досега не бяха известни - например фактът, че само 15% от системите за разминиране са били предоставени на Украйна.

Въпреки че американските генерали настояваха, че това ще бъде достатъчно за пробив на руските отбранителни формации, това беше физически невъзможно, отбеляза Березовец пред "24 канал".

„Сега разбираме, че това е било физически невъзможно, тъй като липсват цели компоненти на тази операция, предвидени като задължителни елементи на настъпателна операция според разпоредбите на НАТО“, обясни той.

Така Украйна не получи авиация от своите партньори – нито щурмови хеликоптери, нито американски изтребители F-16. Имаше и недостиг на противоминни системи и бронирани превозни средства. Освен това нямаше достатъчно време за обучение на персонала за използване на това оборудване, въпреки че Западът призова Украйна да започне офанзива още по-рано - през април - когато отбранителните сили бяха още по-малко готови.

„Следователно бяха допуснати грешки и от двете страни – и от украинската страна, но още повече от страна на съюзниците, които подцениха способността на Русия да се възстанови“, заключи Березовец.

Украинската контраофанзива не постигна успехи по отношение деокупация на украински територии. В САЩ нараства междувременно възможността за спиране на финансовата подкрепа към Киев, което ще е огромен удар по желанието на украинците да спечелят войната срещу руския агресор.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: