Отидете към основна версия

4 165 44

Защо САЩ не одобриха нова финансова помощ за Украйна и Израел

  • украйна-
  • сащ-
  • русия-
  • джо байдън-
  • израел-
  • пари-
  • конгрес

Засега не се предвижда по-нататъшно финансиране за Израел и Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Разногласията между републиканци и демократи в американския Сенат доведоха до блокиране на военната помощ за Украйна и Израел.

Каква трябваше да е помощта?

Финансовата помощ, предвидена за двете държави във война, беше в размер на 100 милиона щатски долара. Всички републиканци в Сената на САЩ гласуваха против. Глас на несъгласие даде и независимият ляв сенатор Бърни Сандърс. Обикновено той гласува с демократите, но изрази загриженост относно това, което определи за "нехуманна военна стратегия" на Израел срещу палестинците.

Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър също гласува "против”. Основанията обаче са процедурни - целта е да се даде възможност за преразглеждане на предложението. След гласуването Шумър говори за "сериозен момент, който ще има трайни последици за 21-ви век”.

Защо се случва това?

Въпросът за помощта за Украйна продължава да бъде предмет на спорове в американското правителство. Изправени пред натиска на републиканците от Камарата на представителите по-рано тази година, законодателите се съгласиха да изключат помощта за Украйна от законопроекта за временен бюджет, за да предотвратят на спирането на работата на правителството.

Администрацията на Байдън настоява Конгресът да одобри помощта за Украйна, но скептицизмът на републиканците по отношение на мащаба на финансирането за Украйна и начина, по който то е разпределено, нараства. Сега републиканците се опитват да обвържат преговорите за подпомагането на Украйна с промени в миграционната политика - въпрос, по който Конгресът не е успявал да предприеме широкообхватни действия в продължение на десетилетия, обяснява "Вашингтон пост”.

Двете американски партии имат много различни виждания за това как трябва да се води миграционната политика на страната. Предложенията, които републиканците направиха "са много далеч от каквото и да е, което може да се приеме” от демократите, коментира лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър. Въпреки призивите на Шумър републиканците да гласуват в подкрепа на настоящото предложение, а промени да се правят на следващ етап, това не се случи.

Това решение не е окончателно

Джо Байдън заяви, че подкрепя демократите да направят повече отстъпки по отношение на сигурността на границите, за да се осигури допълнително финансиране за Украйна, но че предложенията на републиканците са крайни и не позволяват компромиси. "Подкрепям реални решения по границата", каза Байдън.

По думите на американския президент обаче това трябва да се случи след преговори, а републиканците в момента смятат, че могат да получат всичко, което искат без да се стигне до компромис. "Сега те са готови буквално да поставят Украйна на колене на бойното поле и да навредят на националната ни сигурност в този процес”, каза Байдън, цитиран от "Вашингтон пост”.

Сега се очаква републиканците в Сената отново да внесат контрапредложение, което да включва това, което те искат да се промени в миграционната политика.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.

Свързани новини