Отидете към основна версия

10 511 303

Русия няма шанс срещу НАТО в пряк военен сблъсък: да сравним възможностите им

  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • руска армия-
  • европа-
  • самолети-
  • пехота

Именно разбирането на това възпира военнополитическото ръководство на Русия от директна конфронтация с НАТО

Снимки: БГНЕС/ EPA

При конвенционална война между НАТО и Русия победителят ще е повече от очевиден. Руснаците нямат никакъв шанс при сблъсък срещу Алианса, защото отстъпват както количествено, така и качествено, пише Obozrevatel, аргументирайки се и с факти.

След Студената война НАТО се подсили значително, а от СССР остана само Русия. След Студената война блокът НАТО значително укрепи своята мощ, а бившите му противници - СССР и Организацията на Варшавския договор - престанаха да съществуват. Страните от Източна Европа, балтийските държави, а наскоро Финландия и Швеция станаха членове на Алианса, докато единственият пряк съюзник на Путин е Беларус.

Сухопътният компонент на НАТО частично превъзхожда Русия. Така общият брой на военнослужещите от НАТО достига почти 6 милиона срещу 1 милион 330 хиляди в Русия, която има огромни загуби в личен състав по време на войната в Украйна. В сухопътния компонент има известен паритет (приблизително 12 000 танка и 13 000 артилерийски единици), но НАТО има трикратно предимство в бойните бронирани машини (150 000 единици срещу 40 000 за руснаците). Важно е да се отбележи, че тази статистика не отчита огромните загуби на руската армия в бойна техника в Украйна.

Пълно превъзходство на НАТО се забелязва и в авиационния компонент и морската мощ. Общо флотът на страните от Алианса имат повече от 2100 кораба, докато Руската федерация има около 590 единици. От тях НАТО има над 300 бойни ракетни кораба срещу 112 на Русия, 143 подводници срещу 70 на Русия и най-важното – 19 самолетоносача срещу 0 на Русия. Руснаците са в още по-лошо положение с военната авиация, чиито загуби във войната вече наближават 300 самолета. В същото време авиацията на НАТО разполага с повече от 20 000 самолета, включително над 5000 изтребители и щурмови самолети, както и около 8600 хеликоптера. Руските ВВС разполагат с около 4000 самолета и 1500 хеликоптера, от които около 1400 самолета и 500 хеликоптера са бойни.

Ако Украйна успешно се бори с Руската федерация с ограничено количество западни оръжия, тогава какво би станало при използването на пълния капацитет на НАТО? Украйна все още не е получила от западните си съюзници бойни самолети, хеликоптери и ракети с голям обсег, които дори и в ограничени количества ще представляват голяма заплаха за руските войски. Само с ограничения брой западна помощ Украйна, чиято армия отстъпва значително на руската поне на хартия, успя да спре руската армия в първите дни на инвазията, а по-късно дори да освободи свои градове. В качествено отношение не може да има никакво сравнение между натовските оръжия и руските.

Пълното превъзходство във въздуха е основната доктрина и ключът към успеха на НАТО. В същото време трябва да се отбележи, че Украйна на практика се сражава срещу руския агресор без превъзходство във въздуха.

Доктрината за въздушна война на НАТО се основава изцяло на сценария за дистанционно унищожаване на противниковата противовъздушна отбрана, флоти, летища, бази и складове, с последващо преминаване към въздушно унищожаване на сухопътните сили и военната техника на противника.

Украинските сили с ограничени възможности успяха да нанесат атаки по Крим, да изгонят руския Черноморски флот, както и да унищожат бази и складове на окупаторите. Представете си какви възможности биха имали страните от НАТО, ако Русия ги нападне.

Именно разбирането на това възпира военнополитическото ръководство на Русия от директна конфронтация с НАТО в конвенционална война, където няма шансове за победа над Алианса. Една подобна стъпка на Путин би била самоубийствена.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 206 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: