Отидете към основна версия

7 681 159

Путин е информирал САЩ по тайни канали, че иска да преговаря за мир в Украйна

  • украйна-
  • сащ-
  • русия-
  • преговори-
  • владимир путин-
  • война

Един от възможните сценарии е такива мирни преговори да започнат преди президентските избори в Русия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Публично руският президент Владимир Путин се преструва, че е готов да продължи войната в Украйна за неопределено време. Но чрез каналите на "задкулисната дипломация" той дава знак на Запада, че би искал да сключи мирно споразумение възможно най-скоро. New York Times пише за това въз основа на разговори с десетки руснаци и представители на други страни, които са запознати със ситуацията, предаде агенция УНИАН.

Според осведомени източници Путин е изпратил сигнали за готовността си да сключи сделка още след успешното контранастъпление на Украйна през септември 2022 г. Нова вълна от тези сигнали започна още през септември тази година. Кремъл е готов да се съгласи на прекратяване на огъня и замразяване на конфликта по сегашната линия на съприкосновение. Сигналите идват по няколко канала, включително чрез чужди правителства, които имат връзки както със Съединените щати, така и с Русия. Неофициални руски емисари разговаряха със събеседниците си за контурите на потенциална сделка, която Путин би приел.

Някои анализатори казват, че Путин печели от продължителна война и иска да отложи всякакви преговори до евентуалното завръщане на бившия американски президент Доналд Тръмп на поста през 2024 г. Но бивш руски служител твърди, че Путин всъщност би предпочел да сключи сделката по-рано, предвид несигурността, присъща на войната.

Руската пропаганда лесно ще обясни на руснаците защо подобно „равенство“ всъщност е „победа“, като се фокусира по-специално върху завладяването на сухопътния коридор към Крим. Идеалното време за такава сделка, каза един от събеседниците на изданието, би било преди президентските избори в Русия през март. Американските власти вече виждат промяна в позицията на Путин, който вече не настоява за отстраняване на сегашното правителство в Киев. Те казаха, че споразумението за прекратяване на огъня, което Путин предлага, ще запази суверенна Украйна със столица Киев, но ще остави Русия да контролира близо 20% от Украйна, която вече е завладяла.

И тук големият въпрос е доколко може да се вярва на Русия. Някои официални представители на САЩ казват, че сигналите на Кремъл за готовност за преговори може да са само опит за подвеждане и всъщност не са знак за готовност за компромис. Бивши руски служители добавят, че Путин може да промени решението си и да се откаже от сделката, ако руските войски получат осезаемо предимство на фронта. Освен това мнозина на Запад като цяло са скептични към споразумение за прекратяване на огъня с Кремъл, тъй като то само ще даде време на Путин да се превъоръжи за предстояща нова атака.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 46 гласа.

Свързани новини