Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Декември, 2023 19:01 1 513 22

Войната в Украйна: колко важна е ролята на хакерите?

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • хакери-
  • киберсигурност

След руската инвазия Украйна поиска подкрепа от доброволци, работещи в киберпространството

Войната в Украйна: колко важна е ролята на хакерите? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В края на октомври 2023-а година хакери спряха достъпа до интернет в окупираните територии в източна Украйна. На места руските телекомуникационни компании успяха да възстановят връзките чак след няколко дни. Малко след това отговорност за кибератаката пое организацията "IT армия на Украйна". Това е най-голямата група хакери, които подкрепят отбраната на Украйна в киберпространството.

Наблюдателите са единодушни, че действията на този вид групи са оказали влияние върху войната, въпреки че няма как да се направи обективна преценка за работата им, която е до голяма степен незакона. "Целта е да се дискредитира Русия и да се покаже, че тя не успява да защити руските фирми", обяснява Щефан Созанто от Цюрихския университет. "В този смисъл те определено оказват ефект - най-вече върху психиката на руснаците."

Украинското министерство на дигиталната трансформация, което координира дейностите на IT армията, обяви, че "през 2023 г. стратегията се промени към по-малко, но по-ефективни операции - най-вече във финансовия и инфраструктурния сектор и индиректно към военния". През тази година около 130 кибератаки са поразили над 400 проруски цели.

Объркване и икономически щети

Два дни след началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна министърът на дигиталната трансформация Михайло Фьодоров призова доброволци от цял свят да извършват кибератаки срещу проруски цели. Това се смята за първия случай, в който някоя държава официално поставя такова искане. Отзовават се хиляди.

В началото операциите на IT армията са доста груби и некоординирани. Оттогава насам обаче групата се е превърнала в организирана структура с тесни връзки с украинското правителство, посочва Созанто. Атаките им са нанесли значителни икономически щети на руските компании и са създали несигурност у руската общественост.

През май 2022-а година например атака, за която се твърди, че е дело на IT армията, изключи руската системата за доставки "Честни знак", на която се разчита да гарантира произхода на продаваните стоки. През февруари 2023-а групата пое отговорност за блокирането на уебсайтове на руски държавни медии по време на речта на Владимир Путин пред парламента.

Хакерските групи са много

IT армията се е превърнала в най-влиятелната проукраинска хакерска група, но тя далеч не е единствената - други хакерски групи, някои от които са свързани помежду си, също извършват атаки срещу проруски цели.

През октомври организацията "Украински кибералианс" обяви, че е спряла сайта на хакерска група, свързана с Русия. Два други проукраински хакерски колектива съобщиха, че са пробили системите на най-голямата частна руска банка и са получили достъп до вътрешни документи. Наскоро друга украинска хакерска група съобщи пред американското радио NPR, че е организирала конкурс за събиране на информация за руски официални лица, която иска да предаде на украинското правителство.

Неясна правна територия

Връзките между хакерските групи и украинското правителство предизвикват обаче и критики. Без да споменава Украйна директно, Международният комитет на Червения кръст коментира, че намесата на цивилни хакери във военните конфликти е "притеснителна" и предупреди, че това може да се превърне в проблем за ясното разграничаване на цивилни и военни.

Организацията изтъкна и, че този феномен може да доведе до ескалация. "Колкото повече цивилни граждани участват във военните операции, толкова по-голям е рискът цивилните и цивилната инфраструктура да станат обект на нападения", заяви Вероник Кристори от Червения кръст.

За да отстрани правната неяснота относно IT армията си, Украйна подготвя законодателство за включване на членовете ѝ във въоръжените сили като резервисти. Но говорителката на украинското министерство на цифровата трансформация отказа да коментира напредъка на тези инициативи.

В същото време Стас Юрасов, главен изпълнителен директор на украинското технологично издание dev.ua, предупреди, че усилията на проукраинските онлайн партизани, колкото и да са добронамерени, няма да са достатъчни, за да защитят страната от усилията на Русия да отслаби Украйна чрез кибератаки. "Доброволците са просто доброволци", каза Юрасов. "Представете си нашата армия да води войната само с доброволци."

Скорошна мащабна кибератака срещу най-големия украински мобилен оператор "Kyivstar” нанесе сериозни щети на технологичната му инфраструктура и прекъсна услугите в цялата страна. Това показа, че Украйна не е направила достатъчно, за да защити критичната си дигитална инфраструктура, отбеляза Юрасов.

Нова страница в кибервойната

Близо две години след началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна много от дейностите на хакерите доброволци продължават да са неясни. Но има нещо, което е все по-ясно - "вече сме в период, в който хакерството е централна част от военните конфликти”, обяснява специалистът по киберпрестъпления Василеос Караянопулос от университета в Портсмут.

Според експерта в следващите години "намесата на тези цивилни във войните ще става все по-сериозна".

Автор: Янош Делкер


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    6 15 Отговор
    размисли на тема-защо не харесвам Масковската имперска политика-защото така ни ,,Освободиха,, без никой да ги е молил-(и сами щяхме , най-късно през 1СВ) ,че имаме 2 национали катастрофи , в опити да се свободим напълно! защото бяха против Съединението! защото им платихме и 32 тона злато за капак!!! защото и 1СВ се хванахме с Германия , да се ОСвободим напълно , а те ни нападнаха в Добруджа-добре че беше ген.Колев , да им разкаже играта!!! /// през 2СВ ни нападаха по море , бомбиха , въпреки че не бяхме във война , имамхме и дипл. връзки! НАКРАЯ , за благодарност че не изпратихме войски срещу тях , ни нападнаха 1944г. ,мародерстваха тука и пак им платихме за ОКУПАЦИЯТА!! //после стана весело-разбиха селото, аграрната ни икономика с ТКЗС , и пратиха всички от селата , по градовете в панелки..да работят в заводи за СИВ-те бяха толкоз неконкурентни , че след разпада на СССР фалираха-никой не им искаше боклуците!! и така всички селяни , бивши , избягаха навън с милиони , защото нямаше и как вече да се върнат на село!!! това е най-големият ГЕНОЦИД над БГ , и то извършен от,,братушките,, дето вместо да ни се извинят , ни обявиха за неприятелска държава !

    Коментиран от #8, #13

  • 2 Делю Хайдутин

    7 6 Отговор
    Днес руската армия освободи Мариинка
  • 3 Бонев

    13 3 Отговор
    Хакерите в България са в народното събрание. Подаряват държавен суверенитет, подписват празни чекове на чужди държави и всичко това в името на България.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Програмиста на Зеления

    9 1 Отговор
    И IT армията и другата ни армия приключи курса. Само пишете някакви безсмислици. Ето това е истинска дезинформация, но глупава.
  • 7 Оне ден руснаците им спряха

    6 3 Отговор
    телекомите.
    Ама иначе са веУики.

    Коментиран от #10

  • 8 Щял сам да освободиш

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    чревното съдържимо, това си щял сам да направиш.
  • 9 Шахматист

    4 6 Отговор
    "Хибридната война", фалиралата кочина русия я загуби отдавна. Отчасти поради нескопосаната си първобитна, болшевишка пропаганда, но най-вече заради явното разминаване на истината с действителността. Специално в България, крахът беше обусловен и от калпавият роден, русофилски "матрял" от който не става и чеп за зеле. Що се касае за чисто икономическите измерения на подобни атаки, те са силно надценени. Иснински успех ще бъде овладяването на оръжия на противника дистанционно, като приземяването на дронове или отклоняването на ракети. Всъщност има няколко клипа в които руски ракети правят "обратен завой" и атакуват собствените си позиции. Дали се касае за "хакерска атака" или за калпави "аналоговнети" е трудно да се каже.
  • 10 Бг тъпунгер

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Оне ден руснаците им спряха":

    Ама те руските телекоми не били съветски, а шведски, знаеш ли?
  • 11 Кви хакери, кви 5 лева

    5 3 Отговор
    Абе урките са в отпуска. Заплатите с европари им платиха преди 5 дена и кой от къде е... Няма украинска армия на практика. Ако решат руснаците и до Киев може да се разходят но не искат. Филма свърши не разбрахте ли ?
  • 12 еврейско правосъдие

    3 1 Отговор
    В Хургада, близо до пътя Ал-Хадаба, е открито тялото на египетския журналист Мохамед Ал-Алауи с голям брой рани и натъртвания. Той стана известен след разследване за покупката на имение на стойност 4,85 милиона долара от тъщата на Володимир Зеленски през август тази година.
  • 13 Aнджело

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Абе ти на валериан ли си?
  • 14 Артилерист

    5 1 Отговор
    В общи линии DW винаги изкарва, че Западът, начело със САЩ, който воюва срещу Русия в Украйна чрез украинците, печели по всички направления, включително и с IT тероризма, за които пише в статията. В материала на няколко пъти се повтаря по идентичен начин-"след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна"- но нито веднъж не се казва защо западняците не спазиха Минските споразумения преди "инвазията" на Русия. Това бяха МЕЖДУНАРОДНИ ДОГОВОРЕНОСТИ за спиране убийството на хората от Донбас от бандеровските нацисти и редовната армия на киевския режим, поставен на власт след организиран от американците КЪРВАВ преврат на Майдана. Що се отнася до хакерския тероризъм, призован от киевската хунта, вероятно са се отзовали доброволци от същите тези към 50 подчинени на американците държави, които воюват срещу Русия, но ответните контрамерки на руски експерти в тази област, не само са предотвратили по-големи поражения, но и сами са нанесли доста вреди на укронацизма...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Анджело

    1 2 Отговор
    Гойдаааа капейкииии, по чувалитеее
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.