Отидете към основна версия

2 392 31

Ватикана: Китай може да помогне за постигането на мир в Украйна

  • ватикан-
  • украйна-
  • китай-
  • решение

Пекин е „важен и незаменим ресурс“

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Папският пратеник за украинското уреждане, ръководител на Италианската епископска конференция, кардинал Матео Зупи, смята, че Пекин е „важен и незаменим ресурс“, който може да помогне за разрешаването на украинския конфликт.

„Има раздвижване. Бях в Киев и Москва. Бях във Вашингтон и Пекин. И руснаците, и украинците признават ролята на Светия престол. Нунциите в двете столици вършат чудесна работа. Разбира се , бихме искали да постигнем много повече резултати при връщането на децата. Няма да пропуснем нито една възможност да направим това", каза той в интервю за вестник Corriere della Sera. Според кардинала „не може да няма нищо друго освен оръжия, които да сложат край“ на конфликта.

"Китай е голям и незаменим ресурс. И със сигурност може да помогне за намирането на мир в Украйна", продължи Зупи.

Папският пратеник подчерта, че Светият престол е за включването на международната общност в решаването на проблема, която е трети участник и трябва да направи много, за да намери и гарантира подходящи решения. „Трябва да се освободим от логиката, че военната победа е единственият вариант, а диалогът е капитулация“, каза той.

Зупи се занимава с хуманитарни въпроси, включително връщането от Руската федерация на деца, взети от военни зони в Украйна. Като част от мисията си той посети Киев, Москва, Вашингтон и Пекин. В Москва той се срещна в края на юни с помощника на руския президент по външната политика Юрий Ушаков, президентския комисар по правата на детето Мария Львова-Белова, както и с Патриарха на Москва и цяла Рус Кирил.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини