Отидете към основна версия

6 237 66

Германски депутат каза защо Шолц не иска да даде ракети Taurus на Украйна

  • украйна-
  • родерих кизеветер-
  • русия-
  • германия-
  • таурус-
  • ракети-
  • война-
  • ес-
  • олаф шолц

НАТО има 5 години, за да се подготви за война с Русия, каза още той

Снимка: БГНЕС/ EPA

Страните от НАТО имат около 5-8 години, за да се подготвят за война с Руската федерация. Това каза в интервю за LRT.it представителят на опозиционния Християндемократически съюз в германския парламент и полковник от Бундесвера Родерих Кизеветер, предаде агенция УНИАН.

Преди няколко седмици литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис също предупреди за такава опасност. Той заяви, че Руската федерация се подготвя за противодействие на Алианса.

"Имаме само 5-8 години да се подготвим, някои казват поне три години. Русия вече е активирала военната си икономика и е започнала словесни атаки срещу целостта на някои страни, като Латвия. Москва използва миграцията като оръжие. Ние трябва да разберем, че Русия ще започне още повече провокации и ще се опита да раздели нашето общество, ще се опита да предизвика смут, например чрез увеличаване на миграцията“, казва Кизеветер.

Според германския депутат има песимистичен сценарий войната в Украйна да доведе до това още повече украинци да заминат за Европа тази зима. Това ще провокира някои хора да гласуват за популистки партии преди изборите за Европейски парламент.

„Виждам предизвикателствата, които ще бъдат създадени от масовата миграция, ужасните събития в Украйна и нашите много пацифистки настроения, които ще растат и ще попречат на инвестициите (във военната сфера)“, каза още Кизеветер.

Кизеветер критикува канцлера Олаф Шолц, защото по думите му Германия в момента помага на Украйна да не загуби войната, вместо да ѝ даде оръжия да я спечели. Освен това той обърна внимание и на друг важен аспект: Германия помага на Украйна най-вече в социалната помощ, а не във военната сфера. Само 15% от германската помощ е военна, посочи депутатът.

Шолц все още се надява на преговори с Путин, затова и отказва предоставянето на Украйна на ракети „Таурус“ (крилата ракета с голям обсег), които могат да отслабят центъра на тежестта на Путин – Крим, прекъсвайки логистиката на руската армия там.

„Ние можем да станем участници в тази война, ако не осъзнаваме и не подкрепяме Украйна. Няма друга алтернатива освен победата на Украйна“, каза още Кизеветер.

„Води се война на изтощение и колкото по-дълго продължава, толкова по-силни са позициите на Русия, защото отслабва обществените настроения. Обществото става все по-отворено към популистки идеи. Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-малко ще има перспективите Украйна да стане част от ЕС или НАТО“, заяви германският депутат.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 68 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: