Отидете към основна версия

2 110 7

Иран се зарече да отмъсти

  • иран-
  • експлозия-
  • керман-
  • отмъщение

За момента никой не е поел отговорност за експлозиите

Снимка: БГНЕС/ EPA

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция в Иран (КГИР) и първият вицепрезидент на страната Мохамад Мохбер обявиха днес, че ще отмъстят за експлозиите в югоизточния ирански град Керман, при които по последни данни загинаха 84 души, съобщи Ройтерс.

Атаката беше извършена до гроба на влиятелния ирански генерал Касем Солеймани по време на церемонията по повод четвъртата годишнина от неговата смърт. Солеймани, ръководител на Силите "Кудс" за външни операции на КГИР, беше убит в Багдад през 2020 г. след атака с американски дрон.

Мохамад Мохбер заяви пред журналисти в болницата, където са приети някои от ранените, че нападателите ще се сблъскат с мощен и отмъстителен отговор от страна на воините на Солеймани. Според Ройтерс, взривовете в Керман са най-смъртоносната атака срещу Иран от времето на Ислямската революция през 1979 г.

Засега няма яснота относно това кой стои зад експлозиите, а мотивът остава неизвестен. Високопоставен представител от администрацията на американския президент Джо Байдън, който предпочита да остане анонимен, определя нападенията като "терористична атака", подобна на тези, извършвани преди от бойците на радикалното движение "Ислямска държава". Иранските държавни медии съобщиха за стрелба в Керман днес, но не предоставиха подробности.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.

Свързани новини