Last news in Fakti

4 Януари, 2024 15:01 2 096 7

Иран се зарече да отмъсти

  • иран-
  • експлозия-
  • керман-
  • отмъщение

За момента никой не е поел отговорност за експлозиите

Иран се зарече да отмъсти - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция в Иран (КГИР) и първият вицепрезидент на страната Мохамад Мохбер обявиха днес, че ще отмъстят за експлозиите в югоизточния ирански град Керман, при които по последни данни загинаха 84 души, съобщи Ройтерс.

Атаката беше извършена до гроба на влиятелния ирански генерал Касем Солеймани по време на церемонията по повод четвъртата годишнина от неговата смърт. Солеймани, ръководител на Силите "Кудс" за външни операции на КГИР, беше убит в Багдад през 2020 г. след атака с американски дрон.

Мохамад Мохбер заяви пред журналисти в болницата, където са приети някои от ранените, че нападателите ще се сблъскат с мощен и отмъстителен отговор от страна на воините на Солеймани. Според Ройтерс, взривовете в Керман са най-смъртоносната атака срещу Иран от времето на Ислямската революция през 1979 г.

Засега няма яснота относно това кой стои зад експлозиите, а мотивът остава неизвестен. Високопоставен представител от администрацията на американския президент Джо Байдън, който предпочита да остане анонимен, определя нападенията като "терористична атака", подобна на тези, извършвани преди от бойците на радикалното движение "Ислямска държава". Иранските държавни медии съобщиха за стрелба в Керман днес, но не предоставиха подробности.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иран са голяма

    6 0 Отговор
    държава . голяма армия . в бг иранци си се показват като богаташи - дяманти , колиета . И там така живеят - армия, футболен отбор , олигарси с любовници . преди седмица нападнаха и избиха 16-17 ирански бойци . ислямски братя ще страдат . или който е виновен . сега пазят червено море и плачат за газа и паравоенните милиции, хамас и т.н.
  • 2 мдааа

    16 4 Отговор
    Явно нищо добро не чака САЩ и Израел?
  • 3 ти да видиш

    10 2 Отговор
    Това ще да е от един пенсионер който пада по стълби постоянно ... а познайте кой е той
  • 4 Арелих

    10 3 Отговор
    Чафутистан-исралСе започава същестуването си с терористичен акт -Бомбения атентат в хотел Палестина,като (човека)заложил бомбите Давид бен Гурион за награда стана и първия президент на исрал ,та както започна да съществува незаконната(държава)исрал с терористипен бомбен атентат ,така и ще завърши с ирански -руски ядрен взрив по АЕЦ димона .
    На юдите им е заложено в кръвтта да са терористи и убийци.
    Бомбения атентат в църквата Света Неделя е сложена от еврейското изчадие Марко Фридман.
    И тук са използвали съшия метод,първо убиват български генерал и на опдлото му в Света Неделя залагат бомбата.
    Атентата в Света Неделя се смята и до днес за най кървавия терористичен акт в българската история..
  • 5 Ганьо

    1 3 Отговор
    Колкото отмъстиха за Сюлеймани...
  • 6 Хъхъ

    1 3 Отговор
    Искахте да се бъзикате с другите и да избивате налЕ ?
    Ето ви сега, кармата ще продължи да ви пука …
  • 7 Казуар

    0 2 Отговор
    Брадатият диктатор без никакви доказателства веднага обяви Израел за виновен.