Отидете към основна версия

4 555 124

Залужни е искал контраофанзивата да започне година по-рано, но САЩ са отказали. Това можеше да промени хода на историята

  • украйна-
  • контраофанзива-
  • русия-
  • сащ-
  • валерий залужни-
  • зсу-
  • залужни

САЩ са сметнали тогава, че рисковете са прекалено големи за Киев

Снимка: БГНЕС/ EPA

През лятото на 2023 година украинските въоръжени сили извършиха контранастъпление срещу добре укрепените руски позиции, което не доведе до добри резултати за Киев по отношение освобождаването на територии. Оказа се, че главнокомандващият ЗСУ Валерий Залужни е искат контраофанзивата да започне година по-рано, пише Business Insider.

Ако това се беше случило, когато той Залужни, можеше да се промени хода на войната. Операцията е била рискована, но е можела да прекрати войната, защото според нейния план украинският генерал е искал прекъсване на сухопътния коридор към Крим и на практика блокиране на руските войски там. САЩ обаче са сметнали, че последиците от контраофанзивата през 2022 г. може да са катастрофални, ако не бъде успешна.

По това време руската армия не беше изградила добре укрепените защитни линии в окупираните територии. Залужни е искал Украйна да се възползва от инерцията в разгромяването на руските войски край Киев. Според изданието Украйна е поискала от САЩ само 90 допълнителни гаубици и достатъчно артилерийски боеприпаси.

Така САЩ накараха Украйна да се съсредоточи върху друга цел за южната си контраофанзива: Херсон. Това беше по-сигурният вариант, а и ставките бяха по-ниски, казват източници. Залужни искаше да проведе офанзива с висок риск, но и висока награда през 2022 г. Това обаче никога не се случи и е невъзможно да се знае със сигурност как можеше да завърши всичко.

В крайна сметка Украйна започна контранастъпление в Запорожкото направление през есента на 2023 г. И този път Русия беше по-подготвена. Планът беше да се пробие първоначалната отбранителна линия и да се разшири зоната, за да се позволи на западните бронирани машини да проникнат в окупираната територия, но това не проработи. Западните държави продължават да понасят критики, защото отказват да дадат на Киев определени оръжия, с които може да спечели войната срещу руския агресор.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: