Отидете към основна версия

5 294 135

Зимната офанзива на Путин се провали

  • украйна-
  • владимир путин-
  • русия-
  • война-
  • офанзива-
  • билд-
  • авдеевка

В същото време остава открит въпросът колко дълго Украйна ще може да сдържа настъплението на руските окупационни войски

Снимка: БГНЕС/ EPA

Зимното настъпление на руските окупационни войски в Украйна се провали. Три месеца след началото на щурмовете в Донецка и Харковска област окупаторите постигнаха само огромни загуби както в личен състав, така и в техника, пише германският вестник BILD.

През тези месеци са унищожени повече от 400 единици военна техника на руските нашественици. Въпреки това Руската федерация остава далеч от превземането на Купянск и Авдеевка. Така северно от Авдеевка, Донецка област, руснаците са блокирани в района на село Петровское, където украински защитници държат отбраната с помощта на дронове-камикадзе и бойни машини на пехотата „Брадли“. В този район няма сериозни промени, руснаците все още не могат да обкръжат Авдеевка.

Що се отнася до Купянск, там руската армия е блокирана в района на село Синковка. Танковите роти на руските войски се натъкват на минни полета, губейки скъпо оборудване. В същото време украинските войници противодействат на живата сила на противника с касетъчни боеприпаси и гранати, които се изхвърлят от дронове.

Отбелязва се, че през последната седмица е имало по-малко сблъсъци на фронта в сравнение с щурмовете, на които Кремъл изпрати хиляди войници. Очевидно, преди да започне нова офанзива, Русия ще трябва отново да събере резерви. В същото време остава открит въпросът колко дълго Украйна ще може да сдържа настъплението на руските окупационни войски и дали ще има достатъчно боеприпаси.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 128 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: