Отидете към основна версия

9 915 174

WSJ: Контраофанзивата спря, Украйна загуби най-боеспособните си войници

  • украйна-
  • контраофанзива-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • анатолий харченко-
  • оръжия

Украинската армия не е достатъчно добре въоръжена, за да пробие руската отбрана

Снимка: БГНЕС/ EPA

Настъплението на украинските сили по цялата фронтова линия е спряно. The Wall Street Journal пише, че Украйна е загубила някои от най-мотивираните и боеспособни свои войници, печелейки само няколко квадратни километра територии по време на лятната офанзива през 2023 г.

Провалът на контранастъплението през 2023 г. доведе до ужасни прогнози. Най-големият проблем може би е, че Украйна не е достатъчно въоръжена, за да пробие руската защита. Не е ясно дали Украйна и нейните съюзници ще успеят да разработят алтернативен подход. Украйна загуби хиляди военни, включително някои от най-мотивираните бойци.

"Разбирам логиката на Запада да не ни предостави всичко, което имат. Но какво ще правят, когато ни няма?", казва Анатолий Харченко, командир на елитно подразделение от десантни войски.

Командващият оперативно-стратегическата група войски "Таврия" бригаден генерал Олександър Тарнавски коментира резултатите от започналото през лятото контранастъпление на украинските въоръжени сили. Той подчерта, че противникът е подготвил добре отбраната си. Експлозията на язовирната стена на водноелектрическата централа Каховка на 6 юни е забавила преминаването на силите на украинските въоръжени сили през река Днепър, които трябваше да подкрепят контранастъпателните операции на други участъци на фронта.

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни е убеден , че 2024-та военна година ще бъде различна от предишната. Той заяви, че това, което се прави, е да се гарантира, че 2024 г. не е подобна на 2023 г. по водене на война, пише агенция УНИАН.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 62 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: