Отидете към основна версия

1 727 111

Джо Байдън: Хусите са терористична групировка!

  • сащ-
  • хуси-
  • джо байдън-
  • йемен-
  • червено море

Американският президент заяви, че Вашингтон ще отвърне на хусите, ако те продължат скандалното си, както той каза, поведение

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският президент Джо Байдън нарече днес йеменските хуси терористична групировка, след като американски и британски военни самолети, кораби и подводници нанесоха десетки въздушни удари в Йемен през изминалата нощ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Байдън заяви, че Вашингтон ще отвърне на хусите, ако те продължат скандалното си, както той каза, поведение.

Лондон и Вашингтон твърдят, че въздушните им удари в Йемен, голямата част от който се контролира от хусите, са в отговор на продължаващите от месеци нападения на бунтовническото движение срещу кораби в Червено море - атаки, които подкрепяните от Иран бойци определят като ответни действия на продължаващата война в Газа.

По-рано говорителят на Белия дом Джон Кърби каза, че президентът Байдън е одобрил американските удари в отговор на атаките на хусите в Червено море. Той подчерта, че САЩ не желаят война с Йемен, но не биха се поколебали да предприемат по-нататъшни действия в отговор на нападенията на хусите.

"Не сме заинтересовани от война с Йемен. Не сме заинтересовани от какъвто и да било конфликт с тази страна", заяви говорителят на Белия дом пред журналисти на борда на президентския самолет.

"Всичко, което прави президентът, е да се опитва да предотврати всякаква ескалация на конфликта, включително и снощните удари", допълни той.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 35 гласа.

Свързани новини