Отидете към основна версия

2 206 28

Войната срещу хусите: Морската коалиция в Червено море е твърде слаба!

  • йемен-
  • хуси-
  • червено море-
  • иран-
  • баб ел мандеб-
  • израел

Хусите, които от години са във война с водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен, атакуват търговски кораби в Червено море като протест срещу бомбардировките на Израел в ивицата Газа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководената от САЩ коалиция за защита на търговския трафик през Червено море от атаки на свързаните с Иран йеменски бунтовници хуси е слаба, защото големите сили в района – Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет – не взеха участие в нея, заяви днес вицепрезидентът на Йемен Аидарус ал Зубаиди, цитиран от агенция Ройтерс, пише БТА.

Хусите, които от години са във война с водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен, атакуват търговски кораби в Червено море като протест срещу бомбардировките на Израел в ивицата Газа – военен конфликт, който заплашва да се разпространи в целия Близък изток.

Групировката заявява, че започналите от ноември миналата година нападения срещу плавателни съдове в Червено море са в знак на солидарност с палестинската страна в продължаващата вече повече от три месеца война на Израел с палестинското ислямистко движение „Хамас“ в ивицата Газа.

Официален представител на хусите заяви вчера, че групировката ще разпростре действията си и над американски плавателни съдове в района след нанесените от САЩ и Великобритания въздушни удари над техни обекти на територията на Йемен.

„Коридорът Баб ел Мандеб е важен както за региона, така и за целия свят, така че местното участие е от ключово значение“, каза вицепрезидентът на Йемен в интервю за Ройтерс, като имаше предвид тесния проток на входа на Червено море.

Вицепрезидентът добави и че в резултат на хаоса, предизвикан от атаките на хусите, икономиката на Йемен е понесла нов тежък удар след предишните сериозни проблеми, които са били в резултат на войната на хусите с водената от Саудитска Арабия коалиция, добави Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.

Свързани новини