Отидете към основна версия

6 720 39

Въпреки санкциите: Западни компании доставят критични компоненти на Русия

  • русия-
  • украйна-
  • изтребители-
  • санкции

В доклада се посочва също, че вносът на машини с цифрово управление в Русия през януари-октомври 2023 г. се е увеличил с 33% в сравнение с периода преди санкциите и е възлизал на 292 милиона долара

Снимка: БГНЕС/ЕРА

През първите десет месеца на 2023 г. западни компании са доставили критични компоненти на стойност 2,9 милиарда долара на Русия - продукти от повече от 250 западни компании са открити в проби от унищожени или заловени руски оръжия. Това се казва в новия доклад на групата "Йермак-Макфол", която разработва препоръки относно санкциите срещу Русия, съобщава Би Би Си.

В доклада се посочва също, че вносът на машини с цифрово управление в Русия през януари-октомври 2023 г. се е увеличил с 33% в сравнение с периода преди санкциите и е възлизал на 292 милиона долара.

Киевското училище по икономика, което участва в изследването, съобщи, че в руската военна техника са открити почти 2800 чужди компонента, включително в хиперзвуковите ракети "Кинжал", които Москва използва за въздушни удари по Украйна.

"Всъщност 95% от всички части, открити в руските оръжия на бойното поле, са доставени от производители в съюзническите страни, като 72% се падат само на базирани в САЩ компании", се казва в проучването.

Експертите призоваха за мерки, които да гарантират, че контролът върху износа е ефективен срещу опитите на Русия да го заобиколи. Такива мерки следва по-специално да са насочени към премахване на пропуски в политиките за контрол на износа и противодействие на опитите за заобикаляне от трети държави.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания