Отидете към основна версия

22 Януари, 2024 04:37, обновена 22 Януари, 2024 04:37 6 240 89

Украйна твърди, че нейни дронове са подпалили газовия терминал край Санкт Петербург ВИДЕО

  • русия-
  • терминал-
  • пожар

"Новатек" съобщи, че заради пожара някои от дейностите на терминала са преустановени

Украински медии твърдят, че пожарът в терминала на "Новатек" в пристанището Уст-Луга в Ленинградска област, за който ФАКТИ съобщи вчера, е предизвикан от удари на дронове на Киев.

При пожара нямаше пострадали, а персоналът бе евакуиран. Руски осведомителни агенции съобщиха, че са повредени две цистерни за съхранение и помпена станция, но пожарът е овладян.

В гасенето на пожара са участвали сили и средства на Министерството на извънредните ситуации и Ленинградската пожарна спасителна служба.

Според службата за проследяване на кораби Marinetraffic в зоната на терминала е имало пет танкера, плаващи под знамената на Панама, Габон, Либерия и Гърция.

От "Новатек" съобщиха, че заради пожара са били принудени да преустановят някои от обичайните си дейности.

Гигантският комплексът Уст-Луга, разположен във Финския залив, на около 170 км западно от Санкт Петербург, се използва за превоз на петролни и газови продукти до международните пазари. Според уебсайта на "Новатек" той преработва стабилен газов кондензат в лека и тежка нафта, реактивно гориво, мазут и газьол.

Не се знае колко време ще продължи прекъсването, колко танкера ще трябва да чакат край пристанището и как ще се отрази това върху международните енергийни пазари, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Позовавайки се на неназовани източници, агенция Интерфакс-Украйна, съобщи, че пожарът е резултат от специална операция на службите за сигурност на Украйна.

"Петролният терминал Уст-Луга в Ленинградска област е важен обект за врага. Там се рафинира и гориво, което се доставя на руските войски", казва един от цитираните източници. "Успешна атака срещу такъв терминал не само нанася икономически щети на врага, лишавайки окупаторите от възможността да печелят пари, за да водят война в Украйна, но и значително усложнява логистиката на горивото за руската армия", допълва той.

Ройтерс посочва, че не може да потвърди, че пожарът е резултат от украинска атака с дронове. Ако действително е така, подобна атака би демонстрирала способността на Киев да нанася удари по-дълбоко в Русия от обикновено, с помощта на, както се смята, дронове украинско производство в момент, когато е в отбрана на бойното поле и се мъчи да си осигури още западно финансиране.

Руската информационна агенция "Шот" съобщи, че местни жители са чули шум от прелитащ дрон, последван от няколко експлозии. Базираната в Санкт Петербург новинарска медия "Фонтанка" заяви, че преди съобщенията за пожара на терминала в небето са били забелязани поне два дрона, летящи към града.

Междувременно районите край фронтовата линия в Източна и Южна Украйна бяха разтърсени от поредица въздушни атаки от страна както на украинските, така и на руските сили, съобщават украински висши представители, цитирани от ДПА и БТА.

Генералният щаб в Киев посочва, че са били атакувани девет руски военни обекта, като са унищожени няколко артилерийски позиции, а също система за противовъздушна отбрана и команден пункт. ДПА отбелязва, че тази информация не може да бъде проверена по независим път.

В същото време украинските военни съобщават за серия руски нападения - 69 въздушни удара и други ракетни атаки са причинили няколко жертви, както и нови разрушения на жилищни сгради и гражданска инфраструктура. Не се уточнява за кои места става въпрос, не се съобщават и числа.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 54 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания