Отидете към основна версия

8 695 135

Путин се готви за нова офанзива с 1 милион войници

  • украйна-
  • владимир путин-
  • русия-
  • армия-
  • война-
  • офанзива-
  • алексей гетман

В момента на украинска територия има над 400 000 войници на страната-агресор

Снимка: БГНЕС/ EPA

Числеността на руските въоръжени сили ще бъде увеличена до 1 милион души, защото Владимир Путин планира нова офанзива в Украйна.

Това заяви пред FREEДОМ военният експерт и майор от запаса на ЗСУ Алексей Гетман, коментирайки статия във Financial Times, че Руската федерация може да планира ново мащабно нападение срещу Украйна още през лятото на 2024 г.

До изборите, които ще се проведат на 15-17 март, в Руската федерация ще продължи тайната мобилизация, която позволява всеки ден да бъдат набирани във войските около 1000-1100 души. След това Путин ще има свободни ръце да подсили числено армията. Не е изключен опит за ново пълномащабно настъпление.

По различни данни в момента на украинска територия има над 400 000 войници на страната-агресор. „Предвижда се към вече съществуващите 400 хиляди да бъдат мобилизирани още 400 хиляди. Тоест, може да се изчисли, че числеността на въоръжените сили на Руската федерация ще достигне един милион. Тогава е очевидно, че ще се опитат да предприемат сериозни нападателни действия. За целта те искат да увеличат армията. Ще отнеме време до април-май, а до лятото те може да се засилят. И тогава Путин ще извърши следващите мащабни, пълномащабни настъпателни действия“, смята Алексей Гетман.

Украйна, подготвяйки се за руската офанзива, започна да строи своята „линия Суровикин“, пише британското издание The Telegraph. Според изданието нови укрепления са започнали да се появяват в ключови сектори на фронта след неуспешното настъпление на украинските въоръжени сили. По-специално, в края на ноември украинският президент Зеленски нареди да се ускори изграждането на укрепления във „всички основни направления“.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 60 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: