Отидете към основна версия

11 207 57

В бойна готовност! Сепаратистите в Приднестровието започват редовни военни учения

  • русия-
  • молдова-
  • приднестровие-
  • мая санду-
  • вадим красноселски

Приднестровието се отцепи преди разпадането на СССР през 1991 г. и води кратка война срещу новата независима държава Молдова, една от най-бедните страни в Европа, разположена между Украйна и Румъния

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на молдовския проруски сепаратистки регион на Приднестровието Вадим Красноселски призова своите отбранителни и разузнавателни институции да поддържат "високо ниво на военна готовност" и да провеждат редовни учения за тази цел, предава Ройтерс.

Приднестровието се отцепи преди разпадането на СССР през 1991 г. и води кратка война срещу новата независима държава Молдова, една от най-бедните страни в Европа, разположена между Украйна и Румъния.

Повече от три десетилетия на тясната ивица земя конфликтът остава замразен - 2000 руски "миротворци" остават на разделящата ги линия. По същество, обаче, това са местни жители с руски паспорти.

Но напрежението нараства, откакто правителството на Молдова въведе мито през Новата година върху вноса и износа, като част от стремежа си за присъединяване към Европейския съюз. Регионът, зависим от помощта на Москва, твърди, че митата вредят на бизнеса му, а Красноселски ги осъди като "средновековен налог".

"Министерството на държавната сигурност и Министерството на отбраната са инструктирани редовно да провеждат учения и да повишават сигурността на държавните граници чрез съвременни технически средства", каза президентът на непризнатото Приднестровие Вадим Красноселски в излъчено обръщение.

На ключовите институции беше казано да бъдат "все по-активни" в противодействието на военни заплахи и терористични и екстремистки дейности.

"Това е за днес, точно сега", каза Красноселски. "И става въпрос не само за Министерството на отбраната, но и за МВР и органите на държавната сигурност.

Бюрото за реинтеграция на Молдова, органът, който наблюдава преговорите с Приднестровието, каза, че коментарите на Красноселски са объркващи.

"Основата за тревожните сигнали на Тираспол е неясна", се казва в съобщението, имайки предвид главния град в региона. "Впечатлението е, че тези сигнали съществуват строго във виртуална среда."

Проевропейският президент на Молдова Мая Санду осъди инвазията на Русия в Украйна и твърди, че Москва е планирала да я отстрани, докато Москва я обвини, че насажда атмосфера на русофобия в страната.

Приднестровието на свой ред твърди, че Украйна е планирала убийството на нейни лидери и обвини Молдова, че обучава украински бойци.

Високопоставен молдовски служител миналата седмица каза, че последният кръг от и без това редките преговори с Приднестровието, фокусирани върху новите мита, се е оказал "труден".

Тази седмица в Тираспол ще се проведе митинг срещу новите мита. Малки протести се проведоха по "границата", разделяща двете страни.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 28 гласа.

Свързани новини