Отидете към основна версия

17 852 155

САЩ: Ситуацията в Украйна е ужасна, предстоят критични месеци

  • украйна-
  • джон кърби-
  • русия-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • белият дом-
  • война

Украинските военни са изправени пред трудни решения, обявиха от Вашингтон

Снимка: БГНЕС/ EPA

Следващите няколко месеца ще бъдат критични за Украйна, обяви Белият дом в контекста на предоставянето на допълнително финансиране на Киев и продължаващите военни действия с ограничени ресурси.

„Следващите няколко месеца ще бъдат критични. Руснаците продължават да обстрелват Украйна с дронове и ракети. Въпреки че фронтовата линия не се е променила значително от двете страни, все още има активни боеве“, каза говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби на брифинг, предаде radiosvoboda.org. Той отбеляза, че украинските командири трябва да вземат "трудни решения".

„Те трябва да вземат доста трудни решения кои оръжия да използват, кои снаряди да използват, кои ракети. Защото не знаят кога ще са следващите доставки. Това е ужасна ситуация“, каза представителят на Белия дом.

В същото време, както Кърби отбеляза, Русия се обръща към Северна Корея за балистични ракети, тя продължава да ги изстрелва, както и ирански ударни безпилотни самолети срещу Украйна, а също така произвежда свои собствени оръжия. Още през декември миналата година командирът на оперативно-стратегическата група войски „Таврия“ Олександър Тарнавски съобщи, че въоръжените сили на Украйна са изправени пред недостиг на артилерийски снаряди и „свиват някои военни действия поради липса на чуждестранна помощ“.

От есента на 2023 г. Конгресът на САЩ не може да одобри проект на закон за военна помощ на Украйна. Президентът Джо Байдън предложи на конгресмените законопроект за националната сигурност на стойност над 100 милиарда долара, включително 61 милиарда долара помощ за Киев. Документът не беше одобрен от републиканците, които искат да включат в проектозакона укрепването на граничните и миграционните мерки на границата между САЩ и Мексико. На 27 декември президентът на САЩ Джо Байдън подписа последния пакет от помощи за Киев, който беше финансиран според неговите пълномощия.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 61 гласа.

Свързани новини