Отидете към основна версия

6 194 123

Най-изгодната сделка в историята на НАТО

  • украйна-
  • нато-
  • русия-
  • война-
  • сащ-
  • владимир путин

Украйна се опитва да се откъсне от задушаващата руска сфера на влияние

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинската армия и народ поемат цялата тежест на войната — и са готови да продължат да го правят. Всичко, което искат от Съединените щати и техните съюзници, са съвременни оръжия и финансова помощ. Срещу десетки милиарди долари и нито един убит американски войник Украйна нанесе тежко поражение на армията на Путин, което я прави много по-малко опасна за Запада и за Киев. Това е най-изгодната сделка, сключвана някога от НАТО, пише в. „Ню Йорк Таймс“.

Украйна се опитва да се откъсне от задушаващата руска сфера на влияние, за да стане част от Европейския съюз. Владимир Путин се опитва да блокира този опит, защото знае, че ако славянска Украйна – с нейния огромен инженерен талант, сухопътна армия и житница – се присъедини към европейската мрежа, неговата крадлива славянска автокрация ще бъде по-изолирана и делегитимирана от всякога.

Путин обаче няма да бъде лесно победен, особено с помощта на оръжия от неговите съюзници от Иран и Северна Корея и пасивната подкрепа от Китай, Беларус и много членове на глобалния юг, гладни за неговия евтин петрол.

Според американското разузнаване Русия е загубила 87 процента от активните си сухопътни войски и две трети от танковете си, които е имала преди инвазията в Украйна. Путин все още може да нанесе много щети на Украйна с ракети, но мечтата му да окупира цялата страна вече е извън неговия обсег. Благодаря, Киев.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 122 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: