Отидете към основна версия

7 791 139

Странна молба от Русия: Путин поиска ДНК на украински граждани

  • украйна-
  • русия-
  • ил-76-
  • самолет-
  • днк-
  • владимир путин-
  • путин-
  • кирило буданов-
  • войници

Путин каза в петък, че Украйна е свалила самолета. Но няма убедителни доказателства за тези твърдения

Снимка: БГНЕС/ EPA

Няколко дни след самолетната катастрофа на Ил-76 в руската Белгородска област има повече въпроси, отколкото отговори. Москва твърди, че на борда е имало десетки украински военнопленници, транспортирани за размяна. Киев не вижда такива доказателства.

Русия не е предоставила доказателства, че украински военнопленници са били на борда на военен самолет, който беше свален в сряда, казаха украински официални лица пред роднини на пленени войници в петък, предаде WP. Ръководителят на украинското разузнаване Кирило Буданов се срещна с роднини на военнопленниците, за които се твърди, че са били на борда. Русия обяви, че самолетът е превозвал 65 украински военнопленници, които е трябвало да бъдат разменени същия ден.

Буданов каза на семействата на военнопленниците, че Русия е поискала от роднините на затворниците да представят ДНК, която да съответства на телата на пленниците, за които се твърди, че са загинали на борда, без да предоставя никакви доказателства за останките им. Това разкриха двама души, присъствали на срещата. Украйна е отхвърлила това искане, каза Буданов.

„Пъзелът не пасва“, каза Буданов на семействата. Путин каза в петък, че Украйна е свалила самолета с украински военен персонал на борда и че Русия ще оповести публично резултатите от своето разследване, „за да знаят хората в Украйна какво се е случило“.

Но дни след като самолетът падна от небето и овъгли голям участък земя, Русия предостави оскъдни доказателства за своите твърдения. Украински официални лица казаха, че въпреки реториката на Кремъл, Москва блокира международно разследване. Руските политически и военни служители, макар и бързи да обвинят Украйна, не обясниха как техният военен самолет е останал уязвим да бъде унищожен във въздуха в руското въздушно пространство. Русия се хвали, че уж разполага с безаналогови противовъздушни оръжия. Русия продължава да не допусна международни разследващи, включително и за самолетната катастрофа на Пригожин.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 48 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: