Отидете към основна версия

6 275 167

Украйна: Путин е дребен гангстер, който ще спре войната, ако усети болка

  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • война-
  • ракети-
  • нато-
  • олексий нейжпапа

Киев поиска от НАТО разрешение да атакува цели дълбоко на руска територия, а не само в окупираните украински земи

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна щеше да спечели войната по-бързо, ако имаше разрешение да стреля с британски и други западни оръжия срещу цели дълбоко в Русия. Това каза командващият украинския флот Олексий Нейжпапа пред Sky News.

Вицеадмиралът заяви, че ходът на войната би бил много по-различен, ако на украинските сили бе позволено да използват западните оръжия без ограничения от самото начало. Нейжпапа всъщност потвърди, че страните от НАТО са казали на Киев да не атакува цели дълбоко на руска територия от страх от ескалация.

Обединеното кралство, САЩ и други съюзници се съгласиха да започнат да предоставят на Украйна ракети с по-голям обсег едва миналата година. Украинските сили ги използваха, за да ударят цели в окупираните от Русия части на Украйна, но не и дълбоко в Русия на фона на опасения за ескалация. САЩ и Германия продължават да изпитват колебания да предоставят ракети с по-голям обсег на действие, именно от страх от директна война с Путин.

„Трябва да имаме възможностите, за да сме сигурни, че Русия ще се откаже завинаги от мисълта дори да гледа в посока на Украйна, включително в морето“, каза вицеадмирал Нейжпапа.

Командирът на украинския флот каза също, че неговият флот с удоволствие би поел управлението на два британски военни кораба, които според съобщенията Кралският флот може да бъдат изпратени в пенсия по-рано поради недостиг на моряци на фона на криза с набиране на персонал.

Нейжпапа коментира потапянето на руския крайцер „Москва“ на 14 април 2022 година – един от най-големите успехи на Украйна във войната. Вицеадмиралът заяви, че потапянето на руския кораб е било голяма военна победа, но също така и политическа. „В този момент Украйна разбра, че Москва може да бъде победена“, каза той.

Нейжпапа все пак предупреди, че руският враг се адаптира. "Врагът се адаптира и ние също трябва да се адаптираме. Модерната война е война на технологиите. Който победи в технологичен смисъл, ще има победата (във войната)“, заяви командващият украинските Военноморски сили.

„Ако Украйна имаше определени видове далекобойни оръжия, които могат да се използват по-дълбоко във вражеската територия, разбира се, врагът щеше да се държи по различен начин, включително и на бойното поле“, каза Олексий Нейжпапа. По думите му Путин се държи като „дребен гангстер“, който ще се откаже да води война срещу Украйна, ако украинските сили го накарат да изпита болка (визирайки удари дълбоко на руска земя).

Западните съюзници - според публични коментари, направени от военни и политически лидери - са ограничили използването на своите оръжия до Украйна и украинска територия, контролирана от Русия, поради загриженост за разпалване на пряка война между Москва и Запада.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 86 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: