Отидете към основна версия

4 178 110

Украйна е твърде слаба за контранастъпление срещу Русия

  • украйна-
  • контраофанзива-
  • русия-
  • война-
  • сащ-
  • владимир путин

Украйна вече премина в отбрана. Нова офанзива ще е възможна чак през 2025 г.

Снимка: Facebook, Володимир Зеленський

Американски служители твърдят, че Украйна е твърде слаба, за да предприеме подновена контраофанзива срещу Русия и трябва да се съсредоточи върху отбраната.

Според американски служители Украйна е твърде слаба, за да предприеме нова контраофанзива срещу Русия тази година и трябва да се съсредоточи върху отбраната, съобщава The Telegraph. Вътрешни източници в Белия дом информираха вестника, че миналогодишната неуспешна контраофанзива е изтощила Украйна и сега се формират военни планове за 2024 г.

Високопоставен служител, който говори при условие за анонимност, беше цитиран да казва: „Съвсем ясно е, че ще им бъде трудно да опитат същия вид голям натиск на всички фронтове, който опитаха миналата година.“

Промяната в тактиката идва, докато президентът Джо Байдън се бори да убеди доминирания от републиканците Конгрес да одобри законопроект за военна помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. НАТО вложи огромни ресурси в украинската контранастъпление миналата година, но резултатите бяха ограничени. Гъстите минни полета на Русия, сложните окопи и руското въздушно превъзходство до голяма степен възпираха украинската армия.

Според The ​​Telegraph украинските войници по протежение на източния фронт в Донбас се подготвят за отбранителни позиции, като инсталират капани за танкове и мини. Западните анализатори описват това като част от стратегията „задръж, изгради и атакувай“, която трябва да спечели време на Украйна да започне отново офанзива през 2025 г. Ако тази година се използва разумно, бъдат разгледани основните проблеми и са извлечени правилните поуки от офанзивата през 2023 г., Украйна може да направи нов опит да победи руските сили на по-късен етап.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: