Отидете към основна версия

4 241 74

Украински сержант: В първите дни на инвазията ни донесоха толкова много коктейли „Молотов“, че стана опасно

  • украйна-
  • виталий запека-
  • русия-
  • война-
  • молотов-
  • коктейл молотов

Украинците бяха готови за партизанска война, за да се защитят от руските терористи

Снимка: БГНЕС/ EPA

Писателят и сержант от Силите за териториална отбрана на Украйна Виталий Запека с позивна „Спилбърг“ говори за първите дни на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Той отбеляза, че са им донесли толкова много коктейли „Молотов“, че дори е станало опасно.

„Първите дни след 24 февруари 2022 г. бяха уникални. Объркване, несигурност, гняв, надежда, радост от първите загуби на врага - всичко едновременно. Загрижени граждани донесоха толкова много коктейли „Молотов“ в нашата част, че стана направо опасно за нас“, разказа той пред „Украинская правда“.

„Никога няма да забравя как една бременна полицайка дойде при нас със служебна кола и каза, че ни е донесла запалителни коктейли. Попитах я откъде е получила информация как да ги направи и тя каза: „Публикуваха я на сайта на МВР“, спомня си Виталий Запека.

В първите дни на инвазията украинските сили раздадоха стотици хиляди оръжия на гражданите, готвейки се и за партизанска война срещу руските терористи. Армията на Путин нахлу от север с мисията да превземе Киев за три дни, но претърпя огромно поражение и се изтегли обратно към Беларус и Русия. Скоро ще се навършат 2 години от началото на пълномащабната инвазия. Войната продължава и днес.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: