Отидете към основна версия

6 653 88

Зеленски взе решение: Залужни ще бъде уволнен

  • украйна-
  • валерий залужни-
  • володимир зеленски-
  • русия-
  • война-
  • зсу

В Киев предстои съдбоносна рокада с огромен ефект върху войната

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Украйна Володимир Зеленски взе окончателно решение да освободи Валерий Залужни от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, пише Financial Times, позовавайки се на четири осведомени източника.

Тези източници твърдят, че в понеделник, 29 декември, Зеленски е предложил на Залужни позицията на съветник по отбраната, но генералът е отказал. „Двама от тях казаха, че Зеленски ясно е дал да се разбере на Залужни, че независимо дали ще приеме позицията, ще бъде уволнен от сегашната си позиция“, пише FT.

Въпреки че основното решение за уволнението на Залужни вече е взето, официалната оставка може да дойде по-късно поради факта, че информация за подобни намерения вече е изтекла в медиите.

Никой от събеседниците на FT не можа да каже кой ще бъде назначен на поста главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна на мястото на Залужни. Вероятни кандидати са командирът на сухопътните войски на Украйна Олександър Сирски и началникът на Главното управление на военното разузнаване Кирило Буданов. И двамата са близки със Зеленски.

През последните седмици има слухове, че напрежението между Зеленски и Залужни е достигнало връхна точка и има раздор между двамата. Новината за уволнението на Залужни идва в тежък за Украйна момент, докато тя чака съдбоносното решение на САЩ дали военната помощ към Киев да бъде удължена.

Източник на Meduza в украинското ръководство, запознат със ситуацията, нарече информацията за предстоящата оставка на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна „фалшива“ и добави, че в близко бъдеще няма да има уволнение.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: