Отидете към основна версия

12 236 95

Украйна: точката, от която няма връщане назад, е премината

  • украйна-
  • зсу-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • валерий залужни-
  • залужни-
  • кирило буданов

Въпросът не е дали Залужни ще бъде уволнен. Въпросът е кога...

Снимка: БГНЕС/ EPA

Точката, от която няма връщане назад в отношенията между Володимир Зеленски и Валерий Залужни, изглежда е премината. Въпросът сега е кога Зеленски ще уволни Залужни, пише украинското издание Telegraf.

Вечерта на 29 януари се оказа напрегната, тъй като се появи медийна вълна, че президентът е уволнил главнокомандващия ЗСУ. Според източници президентът и Залужни са имали среща, на която последният всъщност е обявил оставката си и са му били предложени няколко „алтернативни“ позиции. Те обаче са били маргинални.

На срещата между двамата е присъствал и военният министър Рустем Умеров. Зеленски обаче е отложил уволнението, защото информацията е излязла в медиите. Като оставим настрана моралното въздействие на подобни истории върху армията, след събитията от 29 януари със сигурност може да се каже само, че описаната среща определено се е състояла.

Немалка роля Залужни да продължи и днес да бъде главнокомандващ ЗСУ са имали и западни правителства, които с изненада са научили за уволнението му и са се обадили в Киев. Основният въпрос сега е кога ще бъде извършена рокадата. Залужни е много популярен сред обществото и се радва на уважение сред военните и западните партньори на Украйна. Залужни е един от основните символи на съпротивата и упоритостта на украинския народ.

Важно е и кой ще го наследи. Опитите за медийно популяризиране на генерал Олександър Сирски бяха неуспешни - командирът няма харизмата, която притежава Залужни. Обсъждано е и името на Кирило Буданов, шеф на разузнаването. Но нито един от тях не иска да седне на стола на Залужни, защото летвата е вдигната високо.

Няма съмнение, че Залужни може да влезе в политиката, възползвайки се от високия рейтинг, който има сред населението. Ролята на индивида в украинската политика винаги е била значителна, а в условията на война, когато властта все повече се концентрира в ръцете на малка група хора, тази роля само ще нараства.

Очевидно е, че Залужни едва ли ще се съгласи да заеме някаква почетна длъжност като посланик в чужбина. Залужни или ще остане в армията и ще помогне за продължаването на унищожаването на руските нашественици, или почти сигурно ще бъде принуден да стане политически актьор. И не просто актьор, а такъв от тежка категория.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 77 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: