Отидете към основна версия

13 424 243

САЩ доставят на Украйна нова ракета, каквато няма дори американската армия

  • украйна-
  • glsdb-
  • ракета-
  • сащ-
  • русия-
  • война-
  • пентагон

Ракетата се отличава с изключително висока точност

Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените американски щати са започнали доставка в Украйна на тип ракета, която не е на въоръжение дори в американската армия, предаде Focuc.de, позовавайки се на статия на Politico.

Става въпрос за ракетите GLSDB, които са преминали успешни тестове в САЩ. Те имат обхват от близо 150 километра и са с наземно базиране. Според военни експерти един от големите плюсове на тези ракети е изключително високата им точност. Ракетите могат да се изстрелват и от установки HIMARS.

Ракетите GLSDB значително ще увеличат способностите на украинските въоръжени сили. Пентагонът от съображение за сигурност отказа да каже колко и кога Украйна ще получи тези боеприпаси, но според информация Киев вече може да е получил първата пратка от тези бомби.

Американската армия разполага с подобна версия, която се изстрелва от въздуха, но версия с наземно изстрелване все още не съществува в инвентара на САЩ. GLSDB ще се присъедини към други оръжия с голям обсег, предоставени на Украйна през изминалата година, които позволиха на нейните войски да ударят руски логистични и военноморски обекти в окупирания Крим.

Въпреки че GLSDB не може да се мери с британските Storm Shadow и американските ATACMS, ракетата идва в изключително важен момент за Украйна. Страната все още очаква решението на американския Конгрес дали военната помощ към Украйна ще бъде удължена. Ракетата GLSDB е разработена съвместно от Boeing и Saab.

В Украйна коментират, че новата американска ракета лети като управляема крилата ракета по сложна траектория и е много трудно да бъде свален. Основният въпрос е колко такива ракети ще получат ЗСУ сега. Тези нови управляеми боеприпаси имат мощна бойна глава и могат да бъдат използвани за унищожаване бункери, за унищожаване на радари и системи за противовъздушна отбрана. Предназначението им е многофункционално.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски каза, че вътрешното производство на оръжие е пътят към свободата. Украйна все повече ще разчита на собствените си възможности на фона на несигурността във Вашингтон и ЕС. „Вътрешното производство на дронове, артилерийски снаряди и военни превозни средства е буквално производството на нашата свобода, свободата на украинците и Украйна“, каза украинският президент. Зеленски отново повтори, че членството в НАТО е „неизменен приоритет“ за страната.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 135 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: