Отидете към основна версия

3 160 47

Джо Байдън откри начин да предостави необходимото оръжие и боеприпаси на Украйна чрез Гърция

  • сащ-
  • гърция-
  • джо байдън-
  • оръжия-
  • боеприпаси-
  • украйна

Гръцките медии разпространиха новината миналата седмица

Снимка: Shutterstock

Понеже блокадата от Републиканската партия по отношение на помощта за Украйна продължава вече четвърти месец, администрацията на президента на САЩ, Джо Байдън, открива иновативен начин да предостави необходимото оръжие и боеприпаси на украинските сили, информира Forbes, цитиран от News.bg.

Този метод представлява американска версия на германската практика на кръгова търговия с оръжие, известна като Ringtausch. Съединените щати предоставят по-стари излишни военни средства на Гърция, с условие тя да подари на Украйна част от собствените си излишни оръжия.

Гръцките медии разпространиха новината миналата седмица. Според гръцкия вестник Катимерини и други медии администрацията на Байдън е предложила на гръцкото правителство: три 87-футови патрулни лодки от клас Protector , два въздушно-транспортни самолета Lockheed Martin C-130H, 10 турбовитлови двигателя Allison T56 за патрулни самолети Lockheed P-3 плюс 60 M- 2 бойни машини Брадли и партида транспортни камиони.

Тази техника е военен излишък на САЩ - и е на разположение на Гърция, безплатно, съгласно законови правомощия на САЩ за излишните военни наличности

Федералният закон позволява на американски президент да обяви военните системи за излишни, да им определи стойност - потенциално нула долара - и да ги раздаде при условие, че получателят ги транспортира.

Законът ограничава годишните трансфери на Европейската агенция по отбрана (EDA) до 500 милиона долара. Същият закон не диктува стойността, която президентът определя на излишните оръжия. В писмо до гръцкия премиер Кириякос Мицотакис държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен описва корабите, самолетите, двигателите и превозните средства като "безплатни концесии".

Подаръците на EDA за Гърция подслаждат по-голям пакет оръжия, който включва 40 стелт изтребители Lockheed F-35, които Гърция купува за 8,6 милиарда долара. Преди това администрацията на Байдън одобри през 2022 г. и 2023 г. 60 милиона долара финансиране за закупуване на оръжия от Атина.

В замяна на тази щедрост американците искат гърците да дарят повече оръжия на украинците. "Продължаваме да се интересуваме от отбранителните способности, които Гърция би могла да прехвърли или продаде на Украйна", пише Блинкен.

Американците дори предложиха награда, след като дарението приключи. "Ако тези способности представляват интерес за Украйна и в очакване на оценка на техния статус и стойност от правителството на САЩ, можем да проучим възможностите за евентуално допълнително финансиране на чужди въоръжени сили до 200 милиона долара за Гърция."

Гръцката армия оперира или съхранява набор от оръжия, проектирани от СССР и САЩ, които биха били от полза за украинската армия - по-специално S-300 и батареи за противовъздушна отбрана с голям обсег на действие Hawk, Tor и Osa ПВО с малък обсег на действие и ЗУ-23-2. Също така: боеприпаси за всички тези системи.

Някои или всички тези оръжия може да се насочат към Украйна.

"Политическото и военното ръководство вече е дало необходимите указания, така че остарели системи и оборудване, които вече не се използват от гръцката армия, да бъдат прехвърлени в Украйна", съобщи Катимерини.

Гръцкият кръгов трансфер беше деликатен, тъй като напрежението между Гърция и Турция означава, че Съединените щати обикновено предлагат на двете страни нови оръжия по едно и също време - и в приблизително еднакво количество.

Така че не е случайно, че едновременно с гръцката оръжейна сделка, Държавният департамент на САЩ разреши на Турция да похарчи 23 милиарда долара за 40 нови изтребителя Lockheed F-16 и 79 комплекта за надграждане на по-стари F-16, плюс боеприпаси за изтребителите. Сделката беше и награда за Турция, която най-накрая се съгласи Швеция да се присъедини към НАТО.

Германската програма Ringtausch пренесе в Украйна десетки танкове и други тежки оръжия. Собствената търговия с пръстени на Америка може да направи същото - потенциално в още по-голям мащаб. Гърция не е единствената страна със стари оръжия, които може да раздаде, ако САЩ предложат нещо в замяна.

Това, че Байдън и неговият държавен секретар Блинкен подкрепят базирана на EDA кръгова търговия, не трябва да е изненада за близките наблюдатели на американската политика. Миналата есен проруските републиканци в Конгреса на САЩ ясно дадоха да се разбере, че вероятно никога няма да одобрят пряка военна помощ за Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 38 гласа.

Свързани новини