Last news in Fakti

31 Януари, 2024 15:24 3 126 47

Джо Байдън откри начин да предостави необходимото оръжие и боеприпаси на Украйна чрез Гърция

  • сащ-
  • гърция-
  • джо байдън-
  • оръжия-
  • боеприпаси-
  • украйна

Гръцките медии разпространиха новината миналата седмица

Джо Байдън откри начин да предостави необходимото оръжие и боеприпаси на Украйна чрез Гърция - 1
Снимка: Shutterstock

Понеже блокадата от Републиканската партия по отношение на помощта за Украйна продължава вече четвърти месец, администрацията на президента на САЩ, Джо Байдън, открива иновативен начин да предостави необходимото оръжие и боеприпаси на украинските сили, информира Forbes, цитиран от News.bg.

Този метод представлява американска версия на германската практика на кръгова търговия с оръжие, известна като Ringtausch. Съединените щати предоставят по-стари излишни военни средства на Гърция, с условие тя да подари на Украйна част от собствените си излишни оръжия.

Гръцките медии разпространиха новината миналата седмица. Според гръцкия вестник Катимерини и други медии администрацията на Байдън е предложила на гръцкото правителство: три 87-футови патрулни лодки от клас Protector , два въздушно-транспортни самолета Lockheed Martin C-130H, 10 турбовитлови двигателя Allison T56 за патрулни самолети Lockheed P-3 плюс 60 M- 2 бойни машини Брадли и партида транспортни камиони.

Тази техника е военен излишък на САЩ - и е на разположение на Гърция, безплатно, съгласно законови правомощия на САЩ за излишните военни наличности

Федералният закон позволява на американски президент да обяви военните системи за излишни, да им определи стойност - потенциално нула долара - и да ги раздаде при условие, че получателят ги транспортира.

Законът ограничава годишните трансфери на Европейската агенция по отбрана (EDA) до 500 милиона долара. Същият закон не диктува стойността, която президентът определя на излишните оръжия. В писмо до гръцкия премиер Кириякос Мицотакис държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен описва корабите, самолетите, двигателите и превозните средства като "безплатни концесии".

Подаръците на EDA за Гърция подслаждат по-голям пакет оръжия, който включва 40 стелт изтребители Lockheed F-35, които Гърция купува за 8,6 милиарда долара. Преди това администрацията на Байдън одобри през 2022 г. и 2023 г. 60 милиона долара финансиране за закупуване на оръжия от Атина.

В замяна на тази щедрост американците искат гърците да дарят повече оръжия на украинците. "Продължаваме да се интересуваме от отбранителните способности, които Гърция би могла да прехвърли или продаде на Украйна", пише Блинкен.

Американците дори предложиха награда, след като дарението приключи. "Ако тези способности представляват интерес за Украйна и в очакване на оценка на техния статус и стойност от правителството на САЩ, можем да проучим възможностите за евентуално допълнително финансиране на чужди въоръжени сили до 200 милиона долара за Гърция."

Гръцката армия оперира или съхранява набор от оръжия, проектирани от СССР и САЩ, които биха били от полза за украинската армия - по-специално S-300 и батареи за противовъздушна отбрана с голям обсег на действие Hawk, Tor и Osa ПВО с малък обсег на действие и ЗУ-23-2. Също така: боеприпаси за всички тези системи.

Някои или всички тези оръжия може да се насочат към Украйна.

"Политическото и военното ръководство вече е дало необходимите указания, така че остарели системи и оборудване, които вече не се използват от гръцката армия, да бъдат прехвърлени в Украйна", съобщи Катимерини.

Гръцкият кръгов трансфер беше деликатен, тъй като напрежението между Гърция и Турция означава, че Съединените щати обикновено предлагат на двете страни нови оръжия по едно и също време - и в приблизително еднакво количество.

Така че не е случайно, че едновременно с гръцката оръжейна сделка, Държавният департамент на САЩ разреши на Турция да похарчи 23 милиарда долара за 40 нови изтребителя Lockheed F-16 и 79 комплекта за надграждане на по-стари F-16, плюс боеприпаси за изтребителите. Сделката беше и награда за Турция, която най-накрая се съгласи Швеция да се присъедини към НАТО.

Германската програма Ringtausch пренесе в Украйна десетки танкове и други тежки оръжия. Собствената търговия с пръстени на Америка може да направи същото - потенциално в още по-голям мащаб. Гърция не е единствената страна със стари оръжия, които може да раздаде, ако САЩ предложат нещо в замяна.

Това, че Байдън и неговият държавен секретар Блинкен подкрепят базирана на EDA кръгова търговия, не трябва да е изненада за близките наблюдатели на американската политика. Миналата есен проруските републиканци в Конгреса на САЩ ясно дадоха да се разбере, че вероятно никога няма да одобрят пряка военна помощ за Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Акула

    49 10 Отговор
    Кой е Байдън
  • 4 Реалист

    70 9 Отговор
    А шпионина Тагарев плаща милиарди за бтакуваните Страйкър

    Коментиран от #42

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ИНЖ

    15 45 Отговор
    Ние също можем да участваме. Ако има отговорни политици де!? Щото цялата техника в БА е съветска и е за музея...

    Коментиран от #22, #47

  • 7 Професора

    57 10 Отговор
    В България се очакват Ф16 с отпаднала необходимост от краварската армия.
  • 8 Турция

    54 10 Отговор
    И после Гърция да не реве и да ходи да хленчи на ФАЩ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Русофил

    59 10 Отговор
    40 самолета Ф35 за 8,6мдрд .За Гърция,а за БГ-8 самолета ф16 за 2млрд.Който Може да брои- бройте.Чертежи много скъпи.

    Коментиран от #33

  • 12 Соваж бейби

    38 8 Отговор
    Тази техника е военен излишък на САЩ - и е на разположение на Гърция човек няма нужда да гледа скечове или комедия .Новините са по смешни , представям си гърчюлята пък какво дава на вкисналата зелка смяххх!Скоро ще им пращат камиони с животински фекалий в украина то старото желязо свърши
  • 13 И КОСМОСА ДА ПОДАРИТЕ НА УКРАЙНА

    44 11 Отговор
    ПАК Е ИЗГУБЕНА КАУЗА. ФАШИЗМЪТ НИКОГА НЕ Е МОГЪЛ И НЕ МОЖЕ ДА ПОБЕДИ.

    Коментиран от #20, #38

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 007

    7 39 Отговор
    Начина не е важен. Важното е да се помогне на Украйна да се брани от империалистичните агресори путлеристи!!!🇧🇬🇺🇲🇪🇺🇺🇦🇬🇧🇯🇵🇰🇷🇧🇬

    Коментиран от #23, #46

  • 16 Морски

    13 22 Отговор
    А ние защо не се класираме в такава врътка! Да разкараме съветското оръжие!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 то се вижда какво прави ,

    16 4 Отговор
    много оръжия на милйонната украинска сепаратиска хунта . Масови учение на 80 държави на нато . Подготовка за нападението над Иран . Значи пари има . А лъжат икономистите като каролев и василев че няма . хахаха

    Коментиран от #34, #39

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 християнин

    18 5 Отговор
    Натресоха на Гърция оръжието, което в Украйна бързо бива унищожавано. Гърците или са дебили, или много корумпирана управляваща паплач, което дава храна за размисъл във връзка с предсказанието, че ще бъдат избити на площада пред Парламента, където са продавали интересите на Гърция.
  • 22 Янко Виа

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "ИНЖ":

    Техниката отдавна я няма,Тъгара и Сглобкаджиите я подариха на хохохолите отдавна.

    Коментиран от #43

  • 23 Аналена Гресор

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "007":

    Пробвай да се браниш.
  • 24 я виж ти

    9 3 Отговор
    все пак в америка има и хора с някакъв морал - наричат се републиканци.
  • 25 манджа

    9 3 Отговор
    а защо по-новите и модерни изтребители на Гързия струват стотинки ??

    Коментиран от #31

  • 26 Колко трябва да си глупав

    16 4 Отговор
    За да разбереш ,че в края РУСИЯ ще е победител??
  • 27 Самарин

    13 4 Отговор
    Някой да усмири този изкуфял дядка,който си е поживял и не го е еня за младите хора на земята. Куко,говориш за мир,а тикаш в задника на наркомана оръжия,долари и т.н.
  • 28 Супер

    4 11 Отговор
    Браво Байдън, браво Гърция.
  • 29 смяхх

    9 3 Отговор
    Излиза, че стар изтребител за България струва милиарди, а нов изтребител за Гърция струва некви къси милиони !?
    Външната ни политика - всички са за разстрел. Самолети на чертежи за млрди, по милион на ден плащаме на турция за да НЕ ползваме газ... Явно ще си платим обратно десятъците на всички през последните 130 години накуп ? Това ли е идеята ?Явно да!
  • 30 ха така

    2 9 Отговор
    А Радеф сега може да предаде за скрап българските самолети защото те стават отживелица. А Гърция ще се въоръжи до зъби със значително по-модерно оръжие по Южната ни граница. Предателя си остава предател цял живот.
  • 31 защото

    3 7 Отговор

    До коментар #25 от "манджа":

    Ами защото гърците демонстрират integrity. А Радев продължава да срами България пред света.
  • 32 защо

    7 2 Отговор
    Това не се ли нарича измама? Измама в обособено големи размери? Участващите в измама в особено големи размери не се ли наричат ОПГ?
  • 33 Не можеш да смяташ, затова си

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Русофил":

    русофил?!
    Нашите 2 млрд. са в левове, а Турските 8.6 млрд. са в долари.
    С тия руски рубли съвсем се объркахте!
  • 34 ХАН КРУМ

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "то се вижда какво прави ,":

    КАРОЛЕВ ВЕЧЕ ИЗГНИ БЕ УМНИКО!
  • 35 Гърция се превърна в склад

    2 1 Отговор
    За военна скрап.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 бай Даньо

    1 1 Отговор
    Съединените щати обикновено предлагат на двете страни нови оръжия по едно и също време - и в приблизително еднакво количество

    Ама янките как ги играят като маймуни нашите скъпи комшии ... ха-ха

    Коментиран от #40, #41

  • 38 Така е

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "И КОСМОСА ДА ПОДАРИТЕ НА УКРАЙНА":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ,МОЧАпоклоннико! ФАШИЗМЪТ Е В КРЕМЪЛ И НИКОГА НЯМА ДА ПОБЕДИ! .ВИНАГИ Е ПРИКЛЮЧВАЛА И СТРАНАТА ОТ КЪДЕТО ИДВА!!
  • 39 Хи хи хи хи

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "то се вижда какво прави ,":

    Още един изтрещял започна да политиканства.
  • 40 А бе

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "бай Даньо":

    не знам кой кого играе.Важно е ,че с това оръжие ще се бранят украинците.
  • 41 Даа бе

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "бай Даньо":

    Уж си "бай/,а си най стръвен от кълвящите на гола кука.
  • 42 Хи хи хи хи

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Ако не знаеш,България вече произвежда реактивни дронове,предоставя ги на Украйна,архаичен експерте!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "007":

    Така , така давай да не изостанеш в заработването на стинки.
  • 47 Съгласен

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ИНЖ":

    О, ние участвуваме и още как. Ние с лека ръка подаряваме на укрофите старата руска техника, която видиш ли "не ни трябва". Даваме я даром за да се харесаме на атлантическите ястреби и от тагаренковска любов към укрите. Сивото ни вещество е дефицитно за да я изтъргуваме.