Отидете към основна версия

1 902 28

Вашингтон обвини Техеран: Ирански дрон удари американската база в Йордания

  • иран-
  • йордания-
  • сащ-
  • пентагон-
  • дрон-
  • корпус на гвардейците на ислямската революция

Атаката в Йордания и всеки отговор на Съединените щати вероятно ще засилят опасенията от по-широк конфликт в Близкия изток

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати смятат, че Иран е произвел дрона, който порази американска база в Йордания, убивайки трима войници и ранявайки над 40. Това разкриха четирима американски служители пред "Ройтерс".

Това бе първата атака, причинила смъртта на американски войници в Близкия изток от началото на войната между Израел и "Хамас" през октомври. Вашингтон обвини подкрепяните от Иран екстремисти, но отбеляза, че държи Иран отговорен, предвид подкрепата му за организациите.

Длъжностните лица, пожелали анонимност, не разкриват подробности за модела на дрона.

Въпреки че първоначалните индикации бяха, че дронът вероятно е ирански, официална оценка беше направена едва наскоро след възстановяване на фрагменти от него.

Във вторник "Катаиб Хизбула" - проиранска милиция, базирана в Ирак, обяви, че спира военните действия срещу Съединените щати, за да избегне неудобството на иракското правителство.

Администрацията на президента Джо Байдън подчерта, че не се стреми към война с Иран, въпреки че се засилва натискът на републиканците върху него да отговори със сила.

Ирански официални лица предупредиха, че Техеран ще отговори решително на всяка заплаха от САЩ.

Американските войски са били атакувани над 160 пъти в Ирак, Сирия и Йордания след събитията от 7 октомври, които предизвикаха войната в Газа, бяха нападнати и военни кораби на САЩ в Червено море.

Атаката в Йордания и всеки отговор на САЩ вероятно ще засилят опасенията от по-широк конфликт в Близкия изток.

Съединените щати вече отмъстиха с ответни удари в Ирак, Сирия и Йемен на предишни атаки от подкрепяни от Иран групировки.

Експерти предупредиха, че всякакви удари срещу иранските сили могат да принудят Техеран да отговори и това да доведе до ескалация, която може да въвлече Съединените щати в мащабна война в Близкия изток.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.

Свързани новини