Отидете към основна версия

36 199 88

Турски и китайски банки закриват сметки на руски клиенти, защото знаят неписаното правило сред банкерите

  • санкции-
  • банки-
  • русия-
  • руснаци-
  • украйна-
  • война-
  • турция-
  • федерален резерв-
  • сащ-
  • китай-
  • олександър савченко-
  • банкери

Има едно добре известно правило сред банкерите: ако някоя от вашите трансакции не се хареса на Федералния резерв или Министерството на финансите на САЩ, можете да се сблъскате с огромни проблеми

Снимка: Shutterstock

Турските банки започнаха да закриват сметки на руски компании. Преди това китайски банки също обявиха подобни мерки. Според професор Олександър Савченко, ректор на Международния бизнес институт в Киев, банките нямат друг избор. Ако нарушат изискванията на САЩ, ще бъдат изправени пред огромни глоби, каза той пред телевизия FREEДОМ.

„Има едно добре известно правило сред банкерите: ако някоя от вашите трансакции не се хареса на Федералния резерв или Министерството на финансите на САЩ, можете да се сблъскате с огромни проблеми и глоби“, посочи банкерът и икономист Савченко.

„Германските банки, британските, дори американските, особено френските, ако нарушаваха някакви изисквания на САЩ, говорехме за глоби от един, два и пет милиарда долара. За турските банки такава глоба е равносилна на фалит. Ето защо, след като Байдън даде право на Министерството на финансите и Федералния резерв да действат по-смело по отношение на въвеждането на санкции срещу всички финансови институции, които нарушават законите за ограничения върху търговията със стоки с двойна употреба или военни продукти... всички замесени в това могат да попаднат под колосални санкции“, обясни икономическият експерт.

Според банкера става дума не само за търговски сделки и юридически лица, но и за физически лица - граждани на Русия, които са напуснали или искат да се установят постоянно или временно в други страни. Сега ще им бъде много по-трудно да отворят сметка и преминават пред прецизен скрининг.

„Преди беше много трудно. Например в Швейцария това е почти невъзможно. В Турция и Казахстан беше сравнително лесно. Сега тези банки, разбирайки рисковете, засилват наблюдението на тези лица. Те трябва да са 100% сигурни, че човекът, който е отворил сметката с руски паспорт, не попада под санкции“, обясни Савченко.

Животът на търговските структури и гражданите на Русия ще стане по-труден. Но е оправдано, защото сред избягалите руските граждани определена част са агенти, които работят за заобикаляне на санкциите. Това включва доставки на софтуер, чипове и военни компоненти.

Предвидена е наказателна отговорност за заобикаляне на санкциите. В Щатите има извънтериториално право, те разширяват законодателството си в целия свят. А човек, който улеснява или е съучастник в заобикаляне на санкции, може да бъде арестуван. Ако видим няколко такива ареста, няколко милиарда глоби на тези банки, които всъщност не си сътрудничат с Америка, тогава ситуацията ще се промени и те ще служат за пример на другите, посочи още Савченко.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 136 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: