Отидете към основна версия

12 791 100

Украински войници край Бахмут: Нека не се заблуждаваме...

  • украйна-
  • бахмут-
  • русия-
  • война-
  • войници-
  • дронове-
  • мобилизация-
  • володимир зеленски

Зеленски обяви, че военните предлагат да бъдат мобилизирани още 500 000 украинци

Снимка: БГНЕС/ EPA

Някои войници в източната част на Украйна казват, че няма да имат друг избор, освен да се бият, докато войната свърши - въпреки опитите на правителството в Киев да мобилизира повече войски, за да замени онези, които служат дълго време на фронта, пише „Ройтерс“ в свой репортаж за случващото се на фронта.

Законопроектът, насочен към попълване на изчерпаните и изтощени въоръжени сили на Украйна, е в застой в парламента, но една от предложените промени е да се гарантира, че войниците, които са се сражавали три години, ще бъдат уволнени от военна служба.

Президентът Володимир Зеленски каза, че военните са предложили да мобилизират още 450-500 000 украинци за войната. Семействата на някои военнослужещи на дълги ротации призоваха Зеленски да намери начини да ги облекчи, но някои войници, които се бият близо до разрушения град Бахмут, смятат, че подобни надежди са нереалистични.

„Тридесет и шест месеца са огромна част от живота, но какво можете да направите? Трябва да се биете с врага“, казва 51-годишен пилот на дрон, чиято позивна е „Мак“. Той говори от бункер, докато наблизо се чува картечен огън.

„Аз лично не мога да си представя да се демобилизирам и да живея цивилен живот, докато войната още тече“, допълни войникът от батальона безпилотни самолети на 92-ра отделна десантно-щурмова бригада. „Ще остана, докато победим“. Командирът на батальона Юрий Федоренко каза, че са необходими повече войски, за да се позволи по-специално на щурмовите части да се изтеглят на позиции далеч от фронта, за да се възстановят и да бъдат заменени от нови части.

Но той също постави под съмнение идеята да бъде уволнен след три години. „Нека не се заблуждаваме, това няма да се случи“, каза той. „Ако пуснем тези хора, опитни офицери, сержанти, войници, хора, способни да изпълняват бойни задачи... ако ги пуснем у дома, няма да има кой да се бие“.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 71 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: