Отидете към основна версия

1 636 26

Урсула фон дер Лайен: Полша ще получи до 137 милиарда евро

  • полша-
  • доналд туск-
  • урсула фон дер лaйен-
  • европейска комисия-
  • право и справедливост

Брюксел блокира достъпа на Варшава до фондовете в резултат на спора и каза, че Полша трябваше да изпълни важни етапи за съдебна независимост, за да я размрази

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полша ще получи достъп до 137 милиарда евро от фондовете на Европейския съюз, каза в петък председателят на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Ройтерс".

Деблокирането на парите беше обещание, направено от проевропейското коалиционно правителство на премиера Доналд Туск, и получаването на достъп до тях ще осигури инвестиционен тласък за икономика, която беше ударена от последиците от войната в Украйна и е обременена от слабостта на голям търговски партньор Германия.

"Имам добри новини", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция във Варшава. "Следващата седмица колегията ще излезе с две решения относно европейските фондове, които в момента са блокирани за Полша. Тези решения ще доведат до до 137 милиарда евро за Полша."

Полша ще получи достъп до около 60 милиарда евро средства, предназначени да помогнат на страните да се възстановят от пандемията COVID-19 и да се откажат от изкопаемите горива.

Освен това Варшава ще може да използва около 76,5 милиарда евро от кохезионни фондове, предназначени да помогнат за повишаване на жизнения стандарт в най-бедните членове на Европейския съюз.

"Това са много пари, ще ги използваме добре", каза Туск.

Полската злота поскъпна с 0,14% в деня след съобщението, обръщайки загубите от по-рано.

"Реалното изразходване на средствата ще отнеме няколко месеца (няма да видим възстановяване на инвестициите до 2025 г.), но те ще помогнат за финансирането на тазгодишния дефицит", пишат икономистите на ING в социалната медийна платформа X.

Предишното правителство на националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС) беше въвлечено в дългогодишен спор с ЕС за реформи, които според критиците увеличават политическото влияние върху съдилищата.

Брюксел блокира достъпа на Варшава до фондовете в резултат на спора и каза, че Полша трябваше да изпълни важни етапи за съдебна независимост, за да я размрази.

Полша вече получи достъп до 5 милиарда евро, които не зависят от условията на върховенството на закона.

Задачата на новото правителство се усложнява от факта, че президентът Анджей Дуда, който може да налага вето на закони, е съюзник на ПиС и партията има лоялни хора на важни позиции в съдебната система.

Представители на ЕС обаче приветстваха плана за действие на Полша за възстановяване на върховенството на закона.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания