Отидете към основна версия

2 715 74

"Загубата на Авдеевка няма да реши изхода от войната"

  • авдеевка-
  • хендрик ремел-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • зсу-
  • война

Украйна вероятно ще бъде принудена да заеме отбранителна позиция през тази година

Снимка: БГНЕС/ EPA

"Загубата на Авдеевка няма да реши изхода от войната", казва Хендрик Ремел, сътрудник към Германския институт за отбрана и стратегически изследвания. "Авдеевка имаше значение за украинската армия като подходяща отправна точка за нападения срещу град Донецк", допълва експертът в интервю за АРД по повод втората годишнина от началото на пълномащабната война в Украйна.

Това е една от причините, поради които поемането на контрола над Авдеевка има своето значение за руската армия. Последното дава възможност за по-нататъшна атака в западна посока срещу транспортния възел Покровск, както и да бъдат заобиколени украинските части в Славянск и Краматорск, посочва още Ремел. "Но да се смята, че това превземане на руската армия ще промени играта в стратегическо отношение е абсурдно от военна гледна точка."

Украйна вероятно ще бъде принудена да заема отбранителна позиция

В интервюто експертът подчертава още, че в последно време нито една от двете страни не е успяла да регистрира големи териториални победи и се води война на изтощение. "Има едно изключение в района на Харков, където украинците се възползваха от слабата руска отбрана и заблуждаваща кампания в информационното пространство." По тези причини той е по-скоро скептичен, че завземането на Авдеевка ще бъде подстъп към по-широка руска офанзива на запад. "Ако руските въоръжени сили планираха да използват успешното нападението около Авдеевка и да продължат на запад, в най-оптималния случай щяха да го направят веднага след изтеглянето на украинските части", посочва Ремел.

По отношение на бавещата се военна помощ от Запада, военният анализатор прави следната прогноза: "Може да се oчаква, че през тази година стратегически Украйна ще бъде принудена да заеме отбранителна позиция, включително защото не разполага с достатъчно боеприпаси. Знаем, че не се доставят достатъчно муниции от Запада например. Да, производствените капацитети се увеличават и се правят опити за набавяне на боеприпаси на световния пазар. Но много малко вероятно е въоръжените сили на Украйна да успеят в близко бъдеще да изравнят скоростта на огъня в тази война."

Консенсусът на Запада е определящ

По тези причини заемането на отбранителна позиция е най-подходящата стратегия. "Нуждаеш се от по-малко персонал и материали, защото не е нужно да се придвижваш тактически, както и да защитаваш отвоювана земя с допълнителни сили", казва Хендрик Ремел. "С оглед на сегашното кадрово и материално положение е разумно да се запази отбранителната позиция поне докато положението с боеприпасите се подобри. Това също така дава възможност за ротация на частите, които дълго време са участвали в бойни действия, от фронтовата линия, за тяхното обучение и снабдяване с по-добро оборудване."

Ремел посочва, че в момента армията на Русия изразходва по 10 000 боеприпаси ежедневно и пресмята, че превъзходството спрямо украинската армия е около 1:5 или 1:6. "За да си върнат инициативата, украинците трябва да наложат превъзходство по отношение на ефективността", смята експертът. За успеха на Украйна решаващо е използването на по-напреднали технологии и по-ефективното ръководство. Разбира се, от ключово значение е и Западът да осигурява необходимата подкрепа. "Определящият въпрос е дали Западът ще успее да постигне политически консенсус и да подкрепи Украйна с всичко, от което тя се нуждае. Аз съм скептичен, но имам надежда", обобщава експертът от Германския институт за отбрана и стратегически изследвания.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: