Отидете към основна версия

5 311 250

Ястребът от Прага: Чехия позволи на гражданите си да воюват за Украйна

  • чехия-
  • украйна-
  • войници-
  • петър павел

Чешкият президент разкритикува и недостатъчната материална помощ от западните страни за украинската армия през последните години, както и нивото на инвестициите им в собствените им отбранителни способности

Снимка: БГНЕС/ЕРА

20 чешки граждани получиха разрешение да се присъединят към въоръжените сили на Украйна. Чешкият лидер Петър Павел говори за това в една от местните телевизионни програми на 25 февруари, предава Укринформ.

Други 56 молби са били отхвърлени въз основа на препоръки от министерствата на отбраната и вътрешните работи, заяви той. Както съобщи Павел, причината за отхвърлянето на заявленията за прием "е несъответствието на кандидатите с поставените критерии“.

Чешкият президент разкритикува и недостатъчната материална помощ от западните страни за украинската армия през последните години, както и нивото на инвестициите им в собствените им отбранителни способности. Той заяви, че през последните две години Европейският съюз не е произвел нито един нов танк, а производството на крупнокалибрени боеприпаси в страните от европейската общност значително изостава от производството им в Руската федерация.

"За две години Русия успя да се поучи от грешките си и да мобилизира военната си индустрия, но все още не е успяла да постигне значителен успех. Украйна се оказа в състояние да върне част от анексираната територия за две години, да изтласка руския флот от западната част на Черно море, запазвайки боеспособността на армията и решимостта на населението да се защитава“, казва Павел.

В тази връзка той заяви, че дългът на западните страни към Украйна се състои в това, че те не са успели да доставят достатъчно количество висококачествена техника и боеприпаси за успешно и бързо контранастъпление.

"Украинците започнаха контранастъпление на широк фронт, вместо например да разделят окупираната територия на северна и южна част, като по този начин усложниха снабдяването на армията“, отбеляза чешкият президент.

В същото време Павел смята, че "конфликтът в Украйна няма да приключи бързо, тъй като нито Русия, нито Украйна са в състояние да постигнат целите си“.

"Логично е Украйна да се стреми да възстанови пълния контрол над своята територия в рамките на международно признати граници, което по принцип трябва да бъде подкрепено... Руският президент Владимир Путин, след очакваното му преизбиране за държавен глава, ще се стреми да постигне поне частични цели - пълен контрол над анексираните региони, особено над Донбас", заяви Павел.

Взаимната умора от конфликта вероятно ще доведе до преговори, смята той. В същото време днес Петър Павел не се страхува от възможността украинският конфликт да се разпространи в страните-членки на НАТО.

"В момента Русия е толкова отслабена от конфликта в Украйна, че няма да рискува конфликт със страните от НАТО. Това обаче не може да се изключи в бъдеще, особено ако Русия постигне значителен успех в Украйна“, заяви чешкият лидер.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 63 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания