Отидете към основна версия

893 15

Александър Лукашенко: Беларусите стоят стабилно зад гърба ми

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • светлана тихоновска

Гражданите на Беларус вчера избраха 110 депутати от Камарата на представителите на Народното събрание и повече от 12,5 хиляди депутати от местните съвети за срок от пет години, а избирателната активност беше 73,09%

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Беларус Александър Лукашенко изрази днес удовлетворението си от вчерашните избори за парламент и местни съвети, като посочи, че "настоящото правителство се подкрепя от над 87% от населението на страната", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Гражданите на Беларус вчера избраха 110 депутати от Камарата на представителите на Народното събрание и повече от 12,5 хиляди депутати от местните съвети за срок от пет години. Избирателната активност беше 73,09%.

"Въз основа на моя опит ние се опитваме да анализираме хода на тази кампания. И виждаме, че сегашното правителство се подкрепя от повече от 87% от населението. Те недвусмислено го подкрепят", заяви Лукашенко на среща с генералния секретар на Общността на независимите държави (ОНД) и ръководител на мисията на наблюдателите на организацията Сергей Лебедев, предаде ТАСС.

"Тези избори бяха изненадващо спокойни. Започнахме едно чисто, спокойно обновяване на политическата система. Виждаме, че това трябва да се направи", каза по-късно през деня Лукашенко на среща с председателя на колегиума на Евразийската икономическа комисия Бакитжан Сагинтаев.

Според анализатори 69-годишният президент на Беларус иска да използва вота най-вече за да покаже, че има пълен контрол върху властта след протестите преди три години и половина, отбелязва ДПА.

В деня на вота Беларуската опозиционна лидерка в изгнание Светлана Тихановска призова за бойкот изборите. "Така наречените избори днес на режима в Беларус не отговарят на никакви демократични стандарти, като приличат по-скоро на военна операция срещу собствените му граждани, конституцията и здравия разум", написа Тихановска в социалната мрежа "Екс".

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: