Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 16:33 874 15

Александър Лукашенко: Беларусите стоят стабилно зад гърба ми

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • светлана тихоновска

Гражданите на Беларус вчера избраха 110 депутати от Камарата на представителите на Народното събрание и повече от 12,5 хиляди депутати от местните съвети за срок от пет години, а избирателната активност беше 73,09%

Александър Лукашенко: Беларусите стоят стабилно зад гърба ми - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Беларус Александър Лукашенко изрази днес удовлетворението си от вчерашните избори за парламент и местни съвети, като посочи, че "настоящото правителство се подкрепя от над 87% от населението на страната", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Гражданите на Беларус вчера избраха 110 депутати от Камарата на представителите на Народното събрание и повече от 12,5 хиляди депутати от местните съвети за срок от пет години. Избирателната активност беше 73,09%.

"Въз основа на моя опит ние се опитваме да анализираме хода на тази кампания. И виждаме, че сегашното правителство се подкрепя от повече от 87% от населението. Те недвусмислено го подкрепят", заяви Лукашенко на среща с генералния секретар на Общността на независимите държави (ОНД) и ръководител на мисията на наблюдателите на организацията Сергей Лебедев, предаде ТАСС.

"Тези избори бяха изненадващо спокойни. Започнахме едно чисто, спокойно обновяване на политическата система. Виждаме, че това трябва да се направи", каза по-късно през деня Лукашенко на среща с председателя на колегиума на Евразийската икономическа комисия Бакитжан Сагинтаев.

Според анализатори 69-годишният президент на Беларус иска да използва вота най-вече за да покаже, че има пълен контрол върху властта след протестите преди три години и половина, отбелязва ДПА.

В деня на вота Беларуската опозиционна лидерка в изгнание Светлана Тихановска призова за бойкот изборите. "Така наречените избори днес на режима в Беларус не отговарят на никакви демократични стандарти, като приличат по-скоро на военна операция срещу собствените му граждани, конституцията и здравия разум", написа Тихановска в социалната мрежа "Екс".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Време е!

    9 13 Отговор
    Влизайте в Украйна и да се приключва!
  • 2 👏👏👏

    8 12 Отговор
    Защото държиш за народа и той държи за теб Батька 👍
  • 3 123

    13 7 Отговор
    Беларусите стояли зад гърба му, а зад гърба на беларусите стояли едни хора с автомати ...
  • 4 хммм

    14 11 Отговор
    Стоят стабилно само комунделите като тебе..... мустак!
  • 5 хахахаха

    12 6 Отговор
    е няма такива клоуни,а защо Путин изпрати спец. части при размирици, както казвахте на 30 хилядния протест срещу теб 2020г?

    Коментиран от #7

  • 6 Васил

    12 6 Отговор
    Стоят ама с пистолет опрян в главата!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 !!!?

    16 6 Отговор
    Лъжец и Лукав !!!?

  • 9 Ха ха ха

    9 4 Отговор
    Тоя нещо не е в час
  • 10 Ходил и видял

    10 7 Отговор
    За тези, които се чудят защо народът си го избира с такава голяма преднина пред другите, съветвам ги да отворят Ютюб със видеа от беларуски храдове и села направени от обикновени хора ( за да не кажете, че е пропаганда) или видеа за продажба на недвижимости в които има и обзор на селото или града и след това ги сравнете с българските или европейските.градове,пълни с мигранти, бурки, фереджета, джамии, гета и клошари...
    И ще разберете!

    Коментиран от #11

  • 11 !!!?

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ходил и видял":

    Е, като беларусите толкова обичат Лукавия защо той лично размахваше "Калашников" срещу тях след последните избори...!!!?

    Коментиран от #14

  • 12 Пипи

    3 4 Отговор
    А като седят зад тебе дали държат по парче наденица ама небричена.
  • 13 Аз съм веган

    4 3 Отговор
    Противен като нашите копейки.

    Коментиран от #15

  • 14 Ходил и видял

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "!!!?":

    И...колко бяха тези протестиращите спрямо останалите - непротестиращите?!
    А...и ако си прочел съветът ми, прочети и коментарите към клиповете!
    Как хората се радват, че живеят в такава подредена, чиста, нормална и благоустроена държава! Държава без престъпност, корупция, наркомани, клошари, бездомници, без порутени или запустели или омазани с боя и надписи сгради, всичко, красиво, чисто, подредено, поддържано!
    А какво трябваше да направи Лукашенко? Да избяга или да се скрие?!
  • 15 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Аз съм веган":

    Името ти обяснява всичко! Пълен лук си!
    Пардон...БокЛук!
Новини по държави: