Отидете към основна версия

833 24

Отава въведе нови санкции срещу Москва заради смъртта на Навални

  • канада-
  • русия-
  • санкции-
  • алексей навални

Властите в Канада изтъкват "грубите и системни нарушения" на правата на човека от страна на Русия

Снимка: Фейсбук

Канада обяви нови санкции срещу руски официални представители, свързани със смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални и с "грубите и системни нарушения" на правата на човека от страна на Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Новата серия канадски санкции са насочени срещу шест високопоставени руски длъжностни лица и служители на прокуратурата, съдебната система и службите за изпълнение на наказанията. Според изявлението на Отава те "са участвали в нарушаването на човешките права на Навални, в жестокото му наказание и в крайна сметка в неговата смърт".

"Заедно с нашите партньори Канада ще продължи да оказва натиск върху руското правителство да проведе пълно и прозрачно разследване на смъртта на Навални", добави външната министърка Мелани Жоли.

След смъртта на Алексей Навални, яростен критик на Владимир Путин, правителството на Джъстин Трюдо привика руския посланик в Канада, за да "поиска пълно и прозрачно разследване" на смъртта му. Руският опозиционер почина на 16 февруари при неясни обстоятелства в арктическа затворническа колония, където излежаваше 19-годишна присъда за "екстремизъм". Той беше на 47 години.

Семейството му, близките му и много западни лидери обвиняват руския президент Владимир Путин за смъртта му, която определят като "убийство" - обвинения, които Кремъл категорично отхвърля. Самият руски държавен глава все още не е коментирал смъртта на основния си политически опонент, чието име той никога не произнася, отбелязва АФП.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: