Отидете към основна версия

7 649 118

Великобритания е готова да помогне на Германия с евентуални доставки на Taurus за Украйна

  • дейвид камерън-
  • великобритания-
  • украйна

Доставката на крилати ракети непременно няма да доведе до ескалация на конфликта

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Великобритания е готова да помогне на Германия да разреши проблемите, свързани с евентуалната доставка на германски крилати ракети Taurus на Киев. „Ние сме решени по този и по всички други въпроси да работим в тясно сътрудничество с нашите германски партньори, за да помогнем на Украйна“, каза британският външен министър Дейвид Камерън в интервю за вестник Sueddeutsche Zeitung.

„Готови сме да разгледаме всички варианти, за да постигнем максимален ефект за Украйна. Но няма да давам подробности и да издавам нашите намерения на нашите опоненти", каза Камерън, отговаряйки на въпроса дали се обсъжда "кръгов обмен", в който Лондон би могъл да прехвърли на Киев своите ракети Storm Shadow, а в замяна да получи Taurus от Германия.

Шефът на британското външно министерство не смята, че доставката на крилати ракети непременно ще доведе до ескалация на конфликта. "Напълно възможно е да се установят ограничения върху използването на тези оръжия, така че те по никакъв начин да не допринасят за ескалация. Те не водят до това. Те служат на защитата на Украйна", твърди Камерън. В същото време той заяви, че Великобритания вярва на обещанията на украинската страна относно използването на прехвърлените в Киев ракети. „В противен случай нямаше да правим това да ги доставяме“, каза той.

Засягайки темата за шумния скандал с изтичането на съдържанието на разговор между офицери на Бундесвера, по време на който беше обсъдена атаката срещу Кримския мост с помощта на Taurus, Камерън отбеляза, че е необходимо да се извлекат поуки от подобни ситуации. "Сигурен съм, че това ще се случи. Но ние сме добри приятели и партньори и добрите приятели и партньори обсъждат подобни теми при закрити врати", каза шефът на британското външно министерство.

На 4 март германският канцлер Олаф Шолц потвърди отказа за доставка на крилати ракети Taurus на Украйна и обясни, че предаването на такива оръжия е изключено, тъй като изисква участието на германските военни. Въпреки това фракцията на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) следващата седмица отново ще подложи на гласуване в Бундестага резолюция за доставката на Taurus на Киев.

На 1 март главният редактор на телевизионния канал RT Маргарита Симонян съобщи, че високопоставени германски офицери са обсъждали възможността за атака срещу Кримския мост без последствия за германските власти. Симонян се позова на наличието на потвърдителен аудиозапис и по-късно публикува стенограма на разговора. Според германските власти изтичането е станало поради човешка грешка - един от служителите се е свързал с конференцията чрез незащитена връзка. Според Берлин военният разговор не показва, че се подготвя подобно нападение.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: