Отидете към основна версия

1 859 4

Ислямисти се заканиха да извършат атентати на Олимпиадата в Сочи

  • олимпиада-
  • атентати-
  • тероризъм-
  • северен кавказ-
  • сочи-
  • екстремисти

Групировка от Северен Кавказ пое отговорност и за двата атентата във Волгоград

Снимка АП/БТА

Ислямистка група от Северен Кавказ пое отговорност за двата самоубийствени атентата в южния град Волгоград миналия месец и заплаши, че ще извърши нападения на Олимпиадата в Сочи, съобщи АП.

Във видео, публикувано в интернет в неделя, двама мъже, обвързани с екстремистката групировка "Вилаят Дагестан", предупреждават президента Владимир Путин, че "подарък изненада" очаква гостите на Зимните олимпийски игри, които ще се проведат след по-малко от 3 седмици.

Говорителите на екстремистката групировка, седящи до черни знамена с надписи на арабски език, говорят на руски и предупреждават, че на Олимпиадата "ще ви направим подарък за невинната мюсюлманска кръв, пролята по света". Това ще бъде и подарък за всички туристи, които присъстват на събитието, заплашват ислямистите и добавят, че, подготвят различни бомбени атаки.

„Вилаят Дагестан“ е една от групите, които образуват така нареченото „Кавказко емирство“ и се стремят да създадат независима ислямска държава в Северен Кавказ.

В допълнение към новите заплахи, мъжете поеха отговорност за двата бомбени атентата във Волгоград през декември, при които загинаха 34 души.

Тези атаки, засилиха загрижеността на международната общност, относно безопасността на предстоящите Олимпийски игри в Русия. Правителствата по целия свят дадоха препоръки на своите граждани да вземат допълнителни предпазни мерки за безопасност по време на пътуванията си в страната.

Канадският олимпийски комитет публикува изявление в неделя следобед, в което заяви, че сигурността на канадските спортисти, треньори и персонал винаги ще остане техен основен приоритет.

Междувременно САЩ също изрази сериозни опасения относно безопасността на своите спортисти, заявявайки, че Москва трябва да покаже по-голямо сътрудничество по въпросите на сигурността.

" Изглежда ние не получаваме цялата информация, която ни е необходима, за да защитим нашите спортисти в игрите", каза републиканецът Майк Роджърс, председател на комисията по разузнаването. "Мисля, че това трябва да се промени и то трябва да се промени скоро."

Пред Си Ен Ен той добави, че руските власти очевидно са обезпокоени за сигурността на Олимпиадата и затова ще разположат в района около 30 хил. военни, за да отблъснат евентуални заплахи от атентати.

Подобни изявления и опасения се появиха и от други държави по света, които ще имат представители на тазгодишната зимна Олимпиада.

Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му ще направи всичко възможно, за да гарантира безопасността на спортистите и туристите по време на игрите и засили мерките за сигурност в много олимпийските обекти.

Вчера той заяви, че терористичните актове във Волгоград, извършени в края на миналата година, не трябва да повлияят по какъвто и да е начин на Олимпийските игри в Сочи, предаде ИТАР-ТАСС. Пред журналистите той подчерта, че ако "ние проявим слабост, ако ние покажем, че се страхуваме, то това означава, че ще помогнем на тези терористи да постигнат целите си".

Путин поясни, че за гарантиране на безопасността по време на Олимпиадата са ангажирани 40 000 сътрудници на правоохранителните органи. Запитан дали в Сочи ще се видят ракетни установки, които се виждаха в Лондон по време на тамошните олимпийски игри, Путин каза, че те няма да се виждат, но всичко това ще го има. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания