Отидете към основна версия

992 24

Борел: Решаваме как да използваме замразените руски активи

  • жозеп борел-
  • руски активи-
  • украйна

Има воля те да бъдат предоставени на Украйна, заяви върховният представител по външната политика и сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има силна политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват в помощ на Украйна, каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел, цитиран от БНР.

Той съобщи още, че 30 души са санкционирани заради смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, както и образувания, но не посочи техния брой.

Борел уточни, че първо Съветът на ЕС трябва да вземе решение за печалбите от замразените активи, а после то трябва да бъде придружено от регламент, който той и Комисията да изготвят за неговото прилагане.

"Някои страни-членки искат повече подробности, но има силна подкрепа неочакваните печалби от замразените активи да се използват в подкрепа на Украйна - военна, за да се увеличат ресурсите на европейския механизъм за мир и в помощ на украинската отбранителна индустрия. Аз ще представя това проекторешение на Съвета и ще работя с Комисията, за да се одобри регламент, така че страните-членки да обсъдят конкретни предложения преди Европейския съвет".

Европейските лидери се събират на заседание в четвъртък и петък, а днес министрите на външните работи се споразумяха за създаването на фонд за подпомагане на Украйна в рамките на европейския механизъм за мир.

Борел каза още, че е постигнато политическо съгласие за налагане на санкции на "Хамас" и заселниците екстремисти на Западния бряг и увери, че те скоро ще бъдат приети.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.

Свързани новини