Отидете към основна версия

1 089 0

Мирните преговори в Женева излязоха от задънена улица

  • сирия-
  • женева 2-
  • мирни преговори-
  • лахдар брахими

Двете сирийски делегации се споразумяха Женевското комюнике от 2012 г. да бъде основа за преговорите им

Снимки Синхуа/АП/БТА

Сирийските мирни преговори бяха възобновени днес в Женева след като вчерашната сесия бе прекратена поради разногласия за целите на форума, съобщава Би Би Си.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Лахдар Брахими отменен заседанието във вторник следобед, заявявайки, че преговорите "не са лесни".

"Това не са лесни преговори и не ни беше лесно и днес. Преговорите не са били лесни през последните дни и най-вероятно няма да бъдат лесни и в следващите няколко дни", заяви Брахими.

На днешните възобновени разговори двете сирийски делегации се споразумяха да използват т.нар. Женевско комюнике (договорено от световните сили от юни 2012 г.), за база за мирни преговори, обяви говорител на опозицията, цитиран от Ройтерс.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че правителствената делегация е изразила „пълна готовност" да дискутира Женевския договор от 2012 г. „параграф по параграф" на преговорите.

Националната коалиция, част от опозиционните сили, от началото на конференцията Женева 2 настоява правителството да подпише договора от предишната конференция в Женева.  В нея се казва, че президентът Асад не трябва да играе никаква роля в бъдещето на Сирия и трябва да предаде властта на преходно правителство. Но до днес правителствената делегация категорично заявяваше, че не ще "предаде властта на никого" и няма да разгледа комюникето.

Опозицията обяви днес, че е постигната „стъпка напред" в преговорите с режима, потвърждавайки, че за първи път двете страни разговарят по ключовия въпрос за преходното правителство. Засега обаче няма официална реакция от страна на режима.

Вчера се наложи ООН да се бори да изведе преговорите от задънената улица, в която бяха попаднали заради двата основни въпроса, които водят до напрежение между двете сирийски делегации, а именно -  преходното правителство и ролята на президента Башар Асад в бъдеща Сирия.

Опозицията заяви, че е представила план за преход, но се оплака, че правителството се е отказало да обсъди бъдещето на президента Башар Асад.

Според опозицията, вчерашното прекратяване на преговорите се е наложило, защото правителствената делегация "не сътрудничи по всички въпрос". Според членове на опозицията, правителството "не представи нищо и отказа всички дискусии".

Междувременно правителството разкритикува неотдавнашно решение на Конгреса на САЩ, което одобрява продължаването на подкрепата за бунтовниците. На сесията в понеделник стана ясно, че Конгресът тайно е дал подкрепата си за програма на ЦРУ за въоръжаване и обучение на "умерените", не-ислямистки сирийски фракции в Йордания. Стана ясно още, че те са осигурявали и различни малки оръжия и противотанкови ракети. Въпреки това американците отказаха да приемат обновената, че са доставяли ракети земя-въздух.

Във вторник, правителствената делегация на Сирия представи декларация, с която осъжда Щатите, че са взели решение да "възобновят въоръжаването на терористични групи". Тя поиска декларацията да бъде приета от всички страни.

Сирийския министър на информацията Омран ал-Зоубу заяви, че „помощта“, която Вашингтон предоставя противоречи и спира мирните преговори в Женева. От друга страна се появиха и обратните обвинения, че другият голям „спонсор“ на конфликта - Москва, продължава да продава оръжия на сирийската армия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: