Отидете към основна версия

18 675 239

Един от водещите китайски експерти: Русия със сигурност ще загуби в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • китай-
  • война-
  • владимир путин-
  • путин-
  • фънг юджун

Войната се превърна в повратна точка за Владимир Путин, тъй като неговият режим е поставен в международна изолация

Снимки: БГНЕС/ EPA

Професор Фънг Юджун, един от водещите китайски експерти по руско-евразийските въпроси, заяви пред The Economist, че Русия със сигурност ще загуби войната в Украйна. Той е директор на Центъра за руски и централноазиатски изследвания на Университета Фудан в Шанхай.

По думите му тя едва ли ще приключи скоро и ще има дълбоко и трайно глобално въздействие. Няколко фактора обаче ще доведат до загубата на руския агресор. Първият е изключителното ниво на съпротива и национално единство, което демонстрират украинците.

На второ място, Украйна получава международна подкрепа, която се запазва, въпреки че напоследък не отговаря на очакванията на Киев. Третата причина е природата на съвременната война, която включва комбинация от индустриална мощ и разузнаване. Русия все още не се е възстановила от драматичната деиндустриализация, която претърпя след разпадането на Съветския съюз.

Последният фактор е информацията. Когато настъпи момент за вземането на решения, Владимир Путин е хванат в информационен пашкул, благодарение на това, че е на власт толкова дълго. Руският президент и неговият екип нямат достъп до точни разузнавателни данни. В системата, която управляват, липсва ефективен механизъм за коригиране на грешки. Украинските им колеги са по-гъвкави и ефективни.

Имайки предвид тези фактори, Русия ще бъде принудена да се оттегли от всички окупирани украински територии, включително Крим. Китайският професор казва, че ядреният арсенал на Русия не е гаранция за успех. Той даде за пример САЩ и техните кампании във Виетнам, Корея и Афганистан.

Киев доказа, че Москва не е непобедима, така че прекратяване на огъня по „корейския“ сценарий е изключено. Войната се превърна в повратна точка за Владимир Путин, тъй като неговият режим е поставен в международна изолация. Политическият риск в Русия е много висок, а примери за това са бунтът на Пригожин и партизанските атаки в Белгород.

След войната Украйна ще има шанса да се присъедини както към ЕС, така и към НАТО, докато Русия ще загуби влияние над своите бивши съветски републики, защото те виждат агресията на Путин там като заплаха за своя суверенитет и териториална цялост. Европа осъзна огромните заплахи за сигурността на континент и вече няма илюзии за Путинска Русия.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 322 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания