Отидете към основна версия

1 841 52

Байдън обсъди перспективите за подкрепа за Израел и Украйна с лидерите на Конгреса

  • сащ-
  • джо байдън-
  • конгрес-
  • украйна-
  • израел

Президентът е подчертал необходимостта от бързо одобрение на искането за допълнително финансиране в областта на националната сигурност

Президентът на САЩ Джо Байдън обсъди с лидерите на Демократическата и Републиканската партии в Конгреса перспективите за одобряване на законопроект, който ще включва допълнителна помощ за Израел и Украйна. Това се казва в изявление, разпространено в неделя от пресслужбата на Белия дом, предаде ТАСС.

Както следва от документа, Байдън, във връзка с удара на Иран на израелска територия, е имал разговор с „лидера на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър, лидера на републиканците в горната камара, Мич Макконъл, председателят на Камарата Майк Джонсън и демократа Хаким Джефрис." „По време на разговора президентът обърна внимание на необходимостта Камарата на представителите бързо да одобри искането за допълнително финансиране в областта на националната сигурност“, се казва в изявлението.

Американската администрация изпрати искане до Конгреса за допълнителни бюджетни кредити през фискалната 2024 г., която започна в Съединените щати на 1 октомври 2023 г., за оказване на помощ на Израел и Украйна и за противодействие на Китай и Русия през азиатско-тихоокеанския регион. Общо изпълнителната власт, ръководена от президента Джо Байдън, би искала да получи около 106 милиарда долара за тези цели. По-нататъшната съдба на искането и алтернативните законопроекти остава неясна. Няколко републиканци в Камарата на представителите и Сената на Конгреса се обявиха през последните месеци против продължаването на финансовата подкрепа на Киев. Джонсън последователно предупреждава за намерението си да свърже по-нататъшната помощ за Украйна с по-строг контрол на южната граница на САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 22 гласа.

Свързани новини