Отидете към основна версия

7 043 60

САЩ сключиха договор с Lockheed Martin за високоточни ракетни системи GMLRS, каквито активно пращат на Киев

  • сащ-
  • ракети-
  • украйна

Очаква се поръчката да бъде изпълнена до 20 октомври 2027 г.

САЩ сключиха договор с американската военно-промишлена корпорация Lockheed Martin на стойност над 332 милиона долара за производство на високоточни ракетни системи GMLRS, които активно се доставят в Украйна, съобщиха от Пентагона, цитирани от РИА Новости.

„Lockheed Martin получи модификация на договора на стойност 332,1 милиона долара за управляемата система за многократно изстрелване (GMLRS)“, се казва в изявлението.

Очаква се поръчката да бъде изпълнена до 20 октомври 2027 г.

Ракетите GMLRS се доставят активно от САЩ в Украйна като част от програмата на Пентагона за извеждане от експлоатация на оръжия и боеприпаси от собствените складове на американската армия и последващо закупуване на нови оръжия от американския военно-промишлен комплекс.

Русия смята, че доставките на оръжия за Украйна пречат на уреждането, въвличат пряко страните от НАТО в конфликта и си „играят с огъня“. Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжия за Украйна, ще стане легитимна цел за Русия. Според него САЩ и НАТО участват пряко в конфликта, включително не само като доставят оръжия, но и чрез обучение на персонал във Великобритания, Германия, Италия и други страни. Кремъл заяви, че помпането на Украйна с оръжие от Запада не допринася за преговорите и ще има негативен ефект.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 43 гласа.

Свързани новини