Отидете към основна версия

8 340 131

САЩ са забранили на Украйна да атакува руските войски в дните преди офанзивата към Харков

  • украйна-
  • ракети-
  • харков-
  • байдън-
  • русия-
  • сащ-
  • война-
  • зеленски-
  • путин-
  • зсу

Киев ще се опита да убеди администрацията на Байдън да промени тази своя политика

Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените американски щати продължават да следват странната си политика спрямо Украйна – пред медиите твърдят, че страната трябва да победи руския агресор, докато зад кулисите забраняват на украинските сили да атакуват армията на Владимир Путин.

POLITICO съобщи, че политиката на САЩ е попречила на украинците да атакуват руските войски на тяхна територия, подготвящи се за офанзива в Харковска област. От месеци Киев предупреждава, че армията на Путин ще предприеме нова офанзива към Харков, като тя започна в края на миналата седмица.

Хиляди руски войски преминаха границата в нападение, което служители на украинското разузнаване очакваха от месеци. Украинските сили са наблюдавали в продължение на седмици как руската армия се струпва близо до границата, готвейки се за атака, но не са могли да нанесат превантивен удар. Причината е забраната на Вашингтон към ЗСУ да атакува позиции на агресора на руска територия.

Сега Киев оказва натиск над Вашингтон да отмени тази забрана. В момента на практика ръцете на ЗСУ са завързани заради колебливостта на администрацията на Джо Байдън. Група украински политици са в американската столица, за да се опитат да убедят американците, че подобна забрана е нелогична. Вече три години Русия води пълномащабна война срещу Украйна, но Украйна „няма право“ да атакува руската територия със западни оръжия.

Администрацията на Байдън, като условие за изпращане на оръжия с голям обсег на Украйна, заяви, че те не могат да бъдат използвани за удари на руска територия.

„Основният проблем в момента е политиката на Белия дом за ограничаване на способността ни да нанасяме удари по военни цели в Русия“, каза украинският народен представител Давид Арахамия, лидер на фракцията на „Слуга на народа“ във Върховната рада.

Русия е наясно с това ограничение и успя да струпа най-малко 30 000 войници и оборудване на границата, без да се страхува да бъде ударена от доставените от САЩ ракети ATACMS. Двама американски служители, потърсени за коментар, потвърдиха, че политиката на администрацията на Байдън не се е променила.

Руската армия се възползва от проблемите с човешката сила на Украйна и липсата на подходящо подготвена отбрана близо до Харков, излагайки града с 1 милион жители на риск и потенциално давайки на Русия критична нова опора в страната. Владимир Путин каза през март, че обмисля създаването на буферна зона близо до Харков, за да затрудни Украйна да изстрелва дронове, насочени към руската петролна инфраструктура, тактика, която Киев използва от месеци, за да удари икономиката на Москва.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 49 гласа.

Свързани новини